Naslovnica Svijet Od međunarodne zajednice zatraženo da se Putin prizna kao ratni zločinac

Od međunarodne zajednice zatraženo da se Putin prizna kao ratni zločinac

43

Ukrajinski parlament je uvjeren da se nedavne akcije Ruske Federacije, koja nastavlja sveobuhvatni rat protiv Ukrajine, mogu smatrati samo međunarodnim terorizmom

Vrhovna Rada Ukrajine pozvala je međunarodnu zajednicu da prizna Putina kao ratnog zločinca te da pojača sankcije ne samo protiv njega, nego i protiv Rusa koji su u potpunosti odgovorni za svoje vlasti, javlja Ukrinform.

Ukrajinski parlament je uvjeren da se nedavne akcije Ruske Federacije, koja nastavlja sveobuhvatni rat protiv Ukrajine, mogu smatrati samo međunarodnim terorizmom.

Apel su potpisali vodstvo Vrhovne Rade i predsjednici parlamentarnih stranaka, a obznanio ga je šef Vrhovne Rade Ukrajine Ruslan Stefančuk.

Predsjednik Stefanchuk je također izjavio da regularne postrojbe Oružanih snaga Rusije i terorističke diverzantske skupine koje je Kremlj rasporedio u Ukrajini provode raketne napade i granatiraju civilna naselja i objekte, kao i kritičnu infrastrukturu u svim gradovima Ukrajine.

Naglasio je da je napad na stambeni blok u Kijevu u ulici Lobanovskii 6A sličan akcijama terorista Al Qaide koji su 2001. godine uništili trgovački centar Westgate u New Yorku.

Vrhovna Rada obraća se parlamentima i vladama širom svijeta.

– Ukrajina danas od vas očekuje podršku i pomoć. Imamo hrabrost i snagu Oružanih snaga Ukrajine i običnih Ukrajinaca da preživimo, ali nam je potrebna akcija svijeta – navodi se u saopćenju.

Vrhovna Rada poziva članice EU-a i NATO-a da danas odmah zatvore nebo nad Ukrajinom kako bi se zaustavili teroristički napadi ruskih okupacijskih snaga.

Ukrajina negirala da je odbila pregovarati s Putinom

Ukrajina je negirala da je odbila pregovore sa Rusijom, kako ju subotu tvrdi Kremlj.

Šef ureda ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, Mihail Podoljak, rekao je da je to neistina i da je Rusija postavila “neprihvatljive uslove i ultimatumske zahtjeve”.

U subotu je sekretar za štampu Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao da je Putin naredio zaustavljanje ruske ofanzive radi pregovora, ali ih je Ukrajina odbila, prenosi Guardian.

– Ukrajina, naravno, nije odbila pregovore. Ukrajina i predsjednik Zelenski kategorički se odriču bilo kakvih neprihvatljivih uslova ili ultimatumskih zahtjeva ruske strane – rekao je Podoljak.

Prethodni članakJoš jedan saveznik okreće leđa Putinu: Podržat ćemo sve sankcije, nećemo ništa blokirati
Naredni članakDok Putin pokušava okupirati Ukrajinu: Dodik i Čović u BiH mašu ruskom zastavom