Naslovnica Bosna i Hercegovina Odbijen zahtjev da se ponište izbori za predsjednika RS, CIK izdao novu...

Odbijen zahtjev da se ponište izbori za predsjednika RS, CIK izdao novu naredbu

24

IZ CIK-a je poručeno kako su zahtjevi nedopušteni jer nije okončano prebrojavanje glasova, odnosno nije utvrđen konačni rezultat

Centralna izborna komisija održala je danas sjednicu na kojoj je odbila zahtjeve za poništavanje Općih izbora Bosne i Hercegovine i izbora za predsjednika Republike Srpske.

Bosanska stranka tražila je da se Opći izbori ponište, dok su SDS i PDP tražili isto, ali za Predsjednika RS. IZ CIK-a je poručeno kako su zahtjevi nedopušteni jer nije okončano prebrojavanje glasova, odnosno nije utvrđen konačni rezultat.

Danas je donesena i naredba da se otvore vreće sa ukupno 22 redovna biračka mjesta i to 5 za Predsjedništvo BiH, pet za Parlamentarnu skupštinu BiH, osam za Parlament FBiH i dvije za NSRS.

Podsjetimo, lideri SDS-a i PDP-a, Mirko Šarović i Branislav Borenović, u pratnji kandidatkinje za Predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Jelene Trivić, predali su 5. oktobra Centralnoj izbornoj komisiji BiH zahtjev za ponovno brojanje i poništavanje izbora za nivo Predsjednika RS. Tada su istakli kako je 65.000 glasova kontaminirano.

CIK izdao novu Naredbu za kontrolno brojanje glasačkih listića

Danas je Centralna izborna komisija BiH na 66. sjednici donijela novu Naredbu Glavnom centru za brojanje u Sarajevu.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, u cilju pravilnog objedinjavanja i utvrđivanja rezultata izbora na biračkim mjestima gdje se razlikuje broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji, na način da ima manje glasačkih listića od broja potpisa, po službenoj dužnosti naređuje Glavnom centru za brojanje da izvrši otvaranje vreća sa glasačkim listićima, izvrši ponovno kontrolno brojanje glasačkih listića, te utvrdi i objedini rezultate izbora sa 22 redovnа biračkа mjesta za nivo Predsjedništvo BiH, Parlamentarna skupština BiH, Parlament FBiH, Narodna skupština RS i skupštine kantona.

– Po danas donešenoj naredbi Glavni centar za brojanje će postupiti odmah i večeras početi sa otvaranjem vreća i brojanjem glasačkih listića – saopćili su.

Sve aktivnosti u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu posmatraju akreditovani izborni posmatrači.

Također, u saopćenju CIK-a se dodaje kako je Suad Arnautović, predsjednik CIK-a, danas dobio pismo podrške iz Ureda Visokog predstavnika u BiH (OHR).

– Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine igra ključnu ulogu u provedbi ovih izmjena i dopuna, općenito govoreći, pri osiguravanju da se izbori održe u skladu s relevantnim zakonodavstvom i demokratskim načelima. Konkretno, ovim izmjenama i dopunama Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine pružena su sredstva za efikasno sankcioniranje u slučajevima kršenja izbornih pravila kao i za rješavanje slučajeva izborne prevare – stoji imeđu ostalog u pismu OHR-a, saopćio je CIK.

 

Prethodni članakUkoliko se na poveća procijepljenost, FBiH bi mogla pogoditi epidemija ospica
Naredni članakDanska otkrila rezultate istrage: Šta je izazvalo curenje plina na Sjevernom toku