Naslovnica Bosna i Hercegovina Odbijena disciplinska tužba za vrijeđanje članova grupe “Pravda za Davida”

Odbijena disciplinska tužba za vrijeđanje članova grupe “Pravda za Davida”

65

Branilac Stevan Dimitrijević je za BIRN BiH kazao da je tužba protiv tužiteljice odbijena kao neosnovana

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) odbila je disciplinsku tužbu za ponašanje koje šteti ugledu tužilačke funkcije protiv Slavice Matijaš, tužiteljice Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). U toku je postupak po žalbi Ureda disciplinskog tužioca, koji tvrdi da je tužena vrijeđala članove grupe “Pravda za Davida”.

Ured disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a tereti Matijaš da je prekršila Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH u dijelu koji se odnosi na “ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije”. Matijaš je, kako se navodi u tužbi, 1. decembra 2020. godine po izlasku iz zgrade Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, ispred koje se u tom trenutku održavao protest neformalne grupe “Pravda za Davida”, rekla: “Opet ovi kriminalci”, te je na taj način prekršila standarde tužilačke etike.

Branilac Stevan Dimitrijević je za BIRN BiH kazao da je tužba protiv tužiteljice odbijena kao neosnovana.

“Moj klijent nije proglašen krivim za bilo kakvo kršenje propisa. Štaviše, praktično su potvrđeni svi navodi gospođe Slavice Matijaš da se ona nije, niti na takav način, niti u spornom sadržaju, uopšte obraćala podnosiocima disciplinske prijave”, rekao je Dimitrijević.

Matijaš je tokom svog svjedočenja u prvostepenom postupku tvrdila da se nije obratila grupi “Pravda za Davida” riječima “opet ovi kriminalci”.

Iz VSTV-a za BIRN BiH kažu da je u navedenom predmetu u toku drugostepeni disciplinski postupak pokrenut po žalbi UDT-a.

“Konačna odluka će, po predviđenoj proceduri, biti objavljena po okončanju disciplinskog postupka”, navodi se u odgovoru iz VSTV-a.

Prvostepeni disciplinski postupak protiv Matijaš pokrenut je u oktobru 2021. godine.

Autor: BIRN BiH

Prethodni članakŽestoka tuča na utakmici u Tuzli između košarkašica Jedinstva i Orlova
Naredni članakKip Cristiana Ronalda izazvao kontroverze, pobunilo se lokalno stanovnišvo