Naslovnica Svijet Odlučili ukiniti ograničenja protiv COVID-19 i otvoriti mnoga javna mjesta

Odlučili ukiniti ograničenja protiv COVID-19 i otvoriti mnoga javna mjesta

53

Bioskopi, zoološki vrtovi, muzeji i pozorišta su među mjestima koja su ponovo otvorena. Ograničenom broju gledalaca takođe je dozvoljeno da prisustvuju sportskim događajima u zatvorenom i na otvorenom

Danska je ukinula niz ograničenja uvedenih zbog koronavirusa i dozvolila ponovno otvaranje određenih mjesta u nedjelju uprkos širenju omikron varijante, javlja Anadolu Agency (AA).

Bioskopi, zoološki vrtovi, muzeji i pozorišta su među mjestima koja su ponovo otvorena. Ograničenom broju gledalaca takođe je dozvoljeno da prisustvuju sportskim događajima u zatvorenom i na otvorenom.

Posjetioci su dužni da nose maske na većini ovih mjesta i da dostave dokaz da su vakcinisani ili da su se oporavili ili da su nedavno bili negativni na COVID-19.

Vlada planira da 31. januara dodatno ublaži ograničenja zbog koronavirusa u Danskoj, zemlji sa 5,8 miliona stanovnika.

Danski ministar zdravstva Magnus Heunicke rekao je ranije ove sedmice da Vlada pažljivo prati situaciju s pandemijom i da “ne bi podržala ponovno otvaranje da nije bilo jasnog pristupa kako njihovih, tako i vanjskih stručnjaka”.

Prema ranim studijama, manja je vjerovatnoća da će omikron varijanta uzrokovati tešku bolest od prethodne delta varijante. Omikron se širi lakše od drugih varijanti koronavirusa i već je postao dominantan u mnogim zemljama. Također lakše inficira one koji su vakcinisani ili su prethodno bili zaraženi ranijima verzijama koronavirusa.

Danska premijerka Mette Frederiksen rekla je u srijedu da je ukidanje ograničenja zasnovano na preporukama Vladine savjetodavne grupe zdravstvenih stručnjaka – Komisije za epidemije – i da njen kabinet “namjerava slijediti njihove preporuke”.

Prethodni članakMachinations with Regulatory plans and building permits for the construction of residential buildings
Naredni članakOd 100 najboljih tenisera, uz Đokovića je samo još jedan nevakcinisan