Naslovnica Svijet Odsječeni od svijeta: Pogledajte trenutak kada cunami pogađa otočnu državu

Odsječeni od svijeta: Pogledajte trenutak kada cunami pogađa otočnu državu

67

Novi Zeland će poslati izviđački vojni avion u ponedjeljak da nadleti region, ako to dozvoli oblak vulkanskog pepela

Cunami pokrenut spektakularnom erupcijom podvodnog vulkana kod pacifičke države Tonga izazvao je “znatnu” štetu u Nuku'alofi, glavnom gradu arhipelaga, rekla je danas novozelandska premijerka Jacinda Ardern.

Pacifički centar za upozorenje na cunami naveo je jutros u 4.00 po srednjoevropskom vremenu da je prijetnja od plimnog talasa uglavnom prošla za zemlje na okeanu, mada su još nekoliko sati moguće manje varijacije nivoa mora.

“Cunami je imao znatan utjecaj na sjevernu obalu Nuku'alofe, gdje su čamci i velike stijene izbačene na obalu”, ali nije prijavljena nijedna žrtva, rekla je novozelandska premijerka, ali nije navela da li je bilo štete na drugim ostrvima arhipelaga.

Novi Zeland će poslati izviđački vojni avion u ponedjeljak da nadleti region, ako to dozvoli oblak vulkanskog pepela.

When showing off during a tsunami warning goes wrong

#tsunami #Tonga #TongaVolcano pic.twitter.com/13gyJ3HSQZ

— David Harley (@sharkbaitza) January 15, 2022

Komunikacija s Tongom prekinuta je od jučerašnje erupcije podvodnog vulkana koji je oštetio jedan podvodni kabl, rekla je Ardern i dodala da je njena vlada stupila u kontakt s Visokim komesarijatom Novog Zelanda u glavnom gradu.

U Tongi cunami talasi su udarali o obalu i ljudi su bježali da se sklone na više dijelove. Erupcija je prekinula internet u Tongi i vladini portali i drugi zvanični izvori informacija i danas su blokirani.

Arden je rekla da sada nema nikakve nove veće erupcije i da je vulkanski pepeo prestao da pada, ali da nova vulkanska aktivnost nije isključena.

Rekla je da je glavni grad Tonge prekriven debelim slojem vulkanskog pepela, što je zagadilo zalihe vode, tako da je svježa voda vitalno potrebna, prenosi agencija AP.

Tsunami videos out of Tonga 🇹🇴 this afternoon following the Volcano Eruption. pic.twitter.com/JTIcEdbpGe

— Jese Tuisinu (@JTuisinu) January 15, 2022

Talasi cunamija pogodili su jučer obalu Tonge, države na Pacifiku, nakon snažne erupcije podvodnog vulkana. Poslije erupcije izdato je upozorenje na cunami za Havaje, Aljasku i obalu Pacifika SAD.

Cunami talasi su izazvali neke štete čamcima čak i na obalama Novog Zelanda i Santa Cruza u Kaliforniji, ali izgleda da nije bilo veće štete, rekao je koordinator Centra za upozorenje na cunami na Aljasci Dave Snider.

Satelitski snimci pokazali su ogromnu erupciju, oblak pepela, pare i plina koji se poput pečurke diže iznad plavih pacifičkih voda. Jedan plimni talas odmah je pokrenut. Cunami je poplavio obale Pacifika od Japana do SAD-a i Perua.

Jučerašnja aktivnost najnovija je u nizu erupcija vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha'apai.

Državni sekretar SAD-a Antony Blinken rekao je da je duboko uznemiren za stanovnike Tonge koji se oporavljaju od posljedica vulkanske erupcije i cunamija i dodao da su SAD spremne da pošalju pomoć ostrvskoj zemlji.

Prethodni članakWHO: Omikron soj koronavirusa blaži od delte, ali i dalje opasan
Naredni članakNovinari napustili press konferenciju Macrona i Metsole