Naslovnica Bosna i Hercegovina Oglasili se iz FUP-a nakon snimka na kojem visoko rangirani policajac udara...

Oglasili se iz FUP-a nakon snimka na kojem visoko rangirani policajac udara mladića

48

Čampara smatra da je drsko i nepropisno ponašanje Zorana Čegara nanijelo je ogromnu štetu ugledu FUP-a zbog čega poziva zamjenika direktora FUP-a Ensada Kormana da poduzme zakonom propisane mjere i donese odluku o suspenziji načelnika Sektora uniformisane policije, ali i da se odredi u odnosu na sramotno ponašanja policijskih službenika Nedžada Kalabušića i Latifa Kabaša koji su nijemo posmatrali maltretiranje mladića

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara oglasio se saopćenjem za javnost nakon objave snimka na kojem se vidi načelnik Sektora uniformisane policije FUP-a Zoran Čegar kako primjenjuje fizičku silu prema mladiću koje ne pruža otpor.

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova (FMUP) najoštrije osuđuje svaki vid policijske brutalnosti. Zgroženi smo snimkom koji su jučer objavili bosanskohercegovački mediji, a na kojem se vidi eklatantan primjer policijske brutalnosti i teške zloupotrebe uniforme Federalne uprave policije (FUP) od strane načelnika Sektora uniformisane policije FUP-a Zorana Čegara, navodi se u saopćenju.

Čampara smatra da je drsko i nepropisno ponašanje Zorana Čegara nanijelo je ogromnu štetu ugledu FUP-a zbog čega poziva zamjenika direktora FUP-a Ensada Kormana da poduzme zakonom propisane mjere i donese odluku o suspenziji načelnika Sektora uniformisane policije, ali i da se odredi u odnosu na sramotno ponašanja policijskih službenika Nedžada Kalabušića i Latifa Kabaša koji su nijemo posmatrali maltretiranje mladića.

Naši građani nisu zaslužili da bilo koji policijski službenik neosnovano nad njima primjenjuje sredstva prisile. FUP se mora jasno distancirati od devijantnih ponašanja pojedinaca i poslati poruku građanima Bosne i Hercegovine kako policijska brutalnost neće biti tolerisana bez obzira u kojem činu se nalazio policijski službenik, poručio je Čampara.

Ohhrabrio je Jedinicu za profesionalne standarde FUP-a da profesionalno i bez pritisaka sprovede interni postupak u odnosu na načelnika Sektora uniformisane policije FUP-a, a zamjenika direktora FUP-a da transparentno obavijesti javnost o ishodu internog postupka.

Prema Zakonu o policijskim službenicima FBiH suspenzija policijskih službenika FUP-a u isključivoj je nadležnosti direktora, odnosno u ovom slučaju zamjenika direktora FUP-a zbog čega Čampara poziva Ensada Kormana da stane u zaštitu integriteta policije u Federaciji BiH, navodi se u saopćenju.

Reakcija Sindikata

O istoj temi oglasio se i predsjednik Skupštine Sindikata službenika FMUP-a Dragan Obradović.

– Povodom snimka koji se sinoć pojavio na portalima i društvenim mrežama, a na kome se vidi kako visoko rangirani policijski službenik Federalne uprave policije – Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova nakon rasprave više puta udara mladića koji radi na privatnom parkingu, najoštrije osuđujem neprimjereno postupanje i ponašanje visoko rangiranog policijskog službenika.

Kao predsjednik Skupštine Sindikata službenika Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i u svoje lično ime osjećam potrebu da javno reagujem i najoštrije osudim neprihvatljivo ponašanje visoko rangiranog policijskog službenika Federalne uprave policije – Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Stoga, hitno tražim provođenje istrage i poduzimanje odgovarajućih mjera od nadležnih organa protiv policijskog službenika u skladu sa Zakonom i podzakonskim aktima, koji je svojim ponašanjem narušio ugled policije – navodi se u saopćenju.

Podsjećamo, na snimku je Zoran Čegar, zamjenik komandanta specijalne jedinice FUP-a.

Prethodni članakEngleska ukida Covid ograničenja, maske nisu potrebne u zatvorenim prostorima
Naredni članakPoduzetnik svakom radniku koji postane roditelj daje 1.000 eura