Naslovnica Unsko-sanski kanton OPĆINSKI SUDOVI U BIHAĆU I CAZINU POTVRDILI TRI OPTUŽNICE

OPĆINSKI SUDOVI U BIHAĆU I CAZINU POTVRDILI TRI OPTUŽNICE

81

– Općinski sud u Cazinu potvrdio je dvije optužnice Tužilaštva USK. Prvu protiv Saida Ljubijankića, komandira PS Cazin, te optužnicu protiv notara Dževada Omanovića i Asima Kapića. Općinski sud Bihać potvrdio je optužnicu protiv članova privremenog Upravnog odbora Javne ustanove „Centar za kulturu i informisanje“ Bosanski Petrovac Nevsada Ramića, Dušana Brankovića i Elme Terzić, te v.d. direktorice istog Centra Milice Kecman.
Njemu se na teret stavlja da je posredstvom službenika PS Cazin  podnio krivičnu prijavu  u kojoj je lažno prijavio pripadnike Federalne uprave policije, Detašman Bihać da su prilikom saslušanja svjedoka primjenjivali silu i na drugi protupravan način iznuđivali od istih iskaz, a  s ciljem da svjedoci koji su saslušavani svjedoče na štetu optuženog Saida Ljubijankića.  
Općinski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva USK Bihać protiv članova privremenog Upravnog odbora Javne ustanove Centar za kulturu i informisanje Bosanski Petrovac Nevsada Ramića, Dušana Brankovića i Elme Terzić, te v.d. direktora istog Centra Milice Kecman zbog postojanja osnovane sumnje da su kao sapočinitelji počinili produženo krivično djelo Zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.  
Prema optužnici oni su kao članovi Upravnog odbora donijeli odluku kojom su ovlastili predsjednika Ramića i odobrili mu da zaključi Ugovor o radu s Milicom Kecman, iako Odbor nije ovlašten da zaključuje ugovore o radu. Kecman je zaposlena na mjesto kustosa bez prethodno provedenog javnog konkursa za to radno mjesto, a potom su Ramić, Branković i Terzić donijeli odluku kojom su Milicu Kecman imenovali za v.d. direktora navedenog Centra. Tačkom 2. optuženice optužena Milica Kecaman zaključivala je ugovore o obavljanu pripravničkog staža i ugovore o radu, a optuženi Ramić, Branković i Terzić kao članovi Upravnog odbora Centra donosili odluke kojim su odobravali nova upošljavanja bez javnog konkursa.
Optužena Kecman je također sama sa sobom zaključila Ugovor o radu na neodređeno vrijeme za radno mjesto kustos što su joj optuženi Ramić, Branković i Terzić također omogućili donošenjem odgovarajuće odluke.
Općinski sud u Cazinu potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva podignutu protiv notara Dževada Omanovića i  Asima Kapića, obojica iz Cazina.
Optužnica je podignuta zbog postojanja osnovane sumnje da je Omanović počinio krivično djelo Zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i krivično djelo Krivotvorenje službene isprave, a za optuženg Kapića zbog postojanja osnovane sumnje da je pomogao optuženom Omanoviću  u izvršenju navedenih krivičnih djela. Tužilaštvo je optužnicom također tražilo da se optuženom notaru Omanoviću izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja notarske dužnosti u trajanju od dvije godine, računajući od dana pravosnažnosti odluke.

Izvor: RTV USK

Prethodni članakSve je veći interes za doček Nove godine u planinarskim domovima u BiH
Naredni članakTek rođenoj bebi metalnom šipkom razbio glavu, pretukao i suprugu