Naslovnica Bosna i Hercegovina Opet svjedočimo situaciji “Dodik protiv Dodika”

Opet svjedočimo situaciji “Dodik protiv Dodika”

39

Dodikovu izjavu da uvijek podržavao teritorijalni integritet BiH i da ga ne želi mijenjati demantuju njegove ranije izjave

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas, upitan da prokomentira dešavanja u Ukrajini kako podržava teritorijalni integritet te države. Pri tome je napravio poveznicu da podržava i teritorijalni integritet Ukrajine, uz naglasak “…kao što podržavam teritorijalni integritet BiH i ne želeći da mijenjam taj integritet, i to je bila jasna poruka svih ovih mjeseci i godina”.

Piše: A. DUČIĆ

Dovoljno je međutim naći samo neke od svježijih Dodikovih izjava, dijelom izrečenih i u samoj Skupštini RS-a, kako bi se zaključilo da ovo što je danas izjavio ne odgovara potpuno istini.

Tako je Dodik još 12. oktobra prošle godine uoči sjednice Predsjedništva SNSD-a izjavio da neskriveno rade na projektu samostalne Republike Srpske.

U julu prošle godine, SNSD je čak objavio i spot pod nazivom “Branimo istinu – ne damo Srpsku” u kojem Dodik ističe da je poslije nametanja zakona o zabrani negiranja genocida spreman da odmah proglasi samostalnost RS.

-Mislim da RS nema drugog izbora i da je prisiljena da krene procesu disolucije“, navodi Dodik u ovom spotu.

Pitanje otcjepljenja RS Milorad Dodik je, prema pisanju Žurnala iz prošle godine, iz različitih razloga, otvarao tridesetak puta.

U februaru 2020. godine sjednicu NSRS je pred poslanicima počeo sa “Goodbye BiH, welcome RSEXIT”.

Good night! #rSexit #Bosnia #Dodik pic.twitter.com/nFyJToPDDb

— Mirnes Kovac (@MirnesKovac) February 18, 2020

Treba li podsjećati da je prije dolaska na vlast Dodik bio za teritorijalni integritet BiH, javno je govorio da se u Srebrenici desio genocid, da su Ratko MNladić i Radovan Karadžić zločinci i kukavice koje bježe od ruke pravde…

Prethodni članakVerstappen potpisuje jedan od najskupljih ugovora u historiji Formule 1
Naredni članakDesetine hiljada ljudi na ulicama Berlina protestuju protiv rata i daju podršku Ukrajini