Naslovnica Svijet Opsada Azovstala: 264 ukrajinska vojnika napustila čeličanu i predali se Rusima

Opsada Azovstala: 264 ukrajinska vojnika napustila čeličanu i predali se Rusima

15
0

Ukrajinski novinar Illia Ponomarenko objavio je vijest pozivajući se na zvanične ukrajinske izvore, da su se ukupno 264 ukrajinska vojnika predala ruskim snagama

Vrhovna vojna komanda naredila je komandantima jedinica stacioniranih u čeličani Azovstal u Mariupolu da spašavaju živote ljudstva, upravo je objavljeno na Facebooku stranci Glavnog štaba Oružanih snaga Ukrajine.

U objavi Glavnog štaba Oružanih snaga Ukrajine stoji kako će vojnici koji su danas napustili Azovstal biti razmjenjeni za zarobljene ruske vojnike. Naveli su kako se nastavlja s “poduzimanjem mjera kako bi se spasili i preostali ukrajinski vojnici” koji su ostali u čeličani.

Ova informacija objavljena je netom nakon što su iz Mariupola počeli stizati snimci na kojima, prema svjedocima, 10-tak autobusa s ukrajinskim vojnicima napuštaju čeličanu Azovstal.

Bataillon Azov fin de la partie !!!Nombreux bus de la RF avec beaucoup de prisonniers- #Marioupol et #Azovstal fin de la présence des ukronazis ! 😍Ils ont été emmené en direction d'Elenovka

Que va dire la presse mainstream ?😉🤭🤡

Video 👉@maximtoury RT News

👇👇👇 pic.twitter.com/wRTDcHTptd

— Andji Amor (@Maat_Tv_Media) May 16, 2022

Ukrajinski novinar Illia Ponomarenko objavio je vijest pozivajući se na zvanične ukrajinske izvore, da su se ukupno 264 ukrajinska vojnika predala ruskim snagama.

Ukrainian troops reportedly leaving the Azovstal by Russian busses now. By @Reuters pic.twitter.com/3r0G4uubTS

— Illia Ponomarenko 🇺🇦 (@IAPonomarenko) May 16, 2022

“53 ozlijeđena vojnika iz Azovstala evakuirana su u okupirani Novoazovsk na liječničku pomoć. Još 211 odvedeno u okupiranu Olenivku. Bit će razmjena zarobljenika! Ostatak garnizona Azovstal tek treba spasiti.”

OFFICIAL FROM UKRAINE!53 injured Azovstal troops evacuated to occupied Novoazovsk for medical treatment. 211 more taken to occupied Olenivka. There will be a prisoner swap!The rest of the Azovstal garrison is yet to be rescued.

— Illia Ponomarenko 🇺🇦 (@IAPonomarenko) May 16, 2022

Prokopenko: Branitelji Mariupolja izvršili su naređenje

Na zvaničnom nalogu bataljona Azov oglasio se i komandant te jedinice Denys Prokopenko.

“Branitelji Mariupolja izvršili su naređenje, uprkos svim poteškoćama, povukli nadmoćne neprijateljske snage 82 dana i omogućili ukrajinskoj vojsci da se pregrupiše, osposobi više ljudstva i primi veliki broj naoružanja iz partnerskih zemalja. Niti jedno oružje neće raditi bez stručno osposobljenih vojnika, što ih čini najvrjednijim elementom vojske. Kako bi spasili živote, cijeli garnizon Mariupolj provodi odobrenu odluku Vrhovne vojne komande i nada se podršci ukrajinskog naroda”, kazao je Prokopenko.

U objavljenom videu, komandant bataljona Azov rekao je i ovo: “Rat je umjetnost, a ne nauka. Kada izvršite zadatak i zadržite maksimalan broj ljudstva. Ovo je najviši nivo komande i kontrole. Pogotovo kada je vaša odluka odobrena od najvišeg vojnog vrha”.

‼️Захисники Маріуполя виконали наказ, не зважаючи на всі труднощі, 82 дні відтягували переважаючі сили противника на себе та дали змогу українській армії перегрупуватися, підготувати більше особового складу та отримати велику кількість озброєння від країн-партнерів.👇🏼 pic.twitter.com/9cSqDPuTkB

— АЗОВ (@Polk_Azov) May 16, 2022

Oglasio se i Zelensky

Predsjednik Ukrajine Volodymyr Zelenskyi najavio je da je ukrajinska vojska pokrenula operaciju spašavanja branitelja Mariupolja i naglasio da Ukrajini trebaju živi ukrajinski heroji.

“Bliži se 82. dan naše odbrane. Težak dan. Ali ovaj dan, kao i svi drugi, usmjeren je upravo na spašavanje naše zemlje i našeg naroda.

Što se tiče situacije u Mariupolju.

Zahvaljujući djelovanju ukrajinske vojske – Oružanih snaga Ukrajine, obavještajnih službi, pregovaračkog tima, Međunarodnog odbora Crvenog križa i Ujedinjenih naroda, nadamo se da ćemo uspjeti spasiti živote naših momaka. Među njima ima i teško ozlijeđenih, nalaze se na liječenju.

Želim naglasiti da Ukrajini trebaju živi ukrajinski heroji. Ovo je naš princip. Mislim da će svaka adekvatna osoba razumjeti ove riječi.

Akciju spašavanja branitelja Mariupolja pokrenuli su naši vojnici i špijuni. Kako bismo dječake doveli kući, posao se nastavlja, a ovaj posao je delikatan. I treba vrijeme”, poručio je Zelensky vezano za situaciju u Mariupolu.

Ruski dopisnik: Još je 2.227 ljudi u Azovstalu

Dopisnik ruskog Prvog kanala javlja da je u pogonu Azovstal više od dvije hiljade ljudi, među kojima i trudnice koje su u službi Oružanih snaga Ukrajine.

Kazao je kako će se operacije “na uklanjanju ukrajinske vojske iz Azovstala nastaviti u četiri ujutro”.

Izvještava da je u tvornici ostalo 2.227 ljudi.

Danas su, prema dopisniku Prvog kanala, ratni zarobljenici odvedeni u medicinske ustanove.

Today. AzovStal, Mariupol. It’s difficult to extract much information from this video. Russian military, Russian bus. Presumably wounded Ukrainian defenders pic.twitter.com/7zhlSaukJH

— A n n a 🌻 (@tweet4anna) May 16, 2022

Sada su pod stražom u bolnici Novoazovsk, a neki su prebačeni u Olenivku.

It’s being reported that approximately 10 buses have left Azovstal with Ukrainian military, 53 badly wounded soldiers have been take to Novoazovsk and another 211 people were take to Olenívka for exchange. 🇺🇦 #StandWithUkraine pic.twitter.com/xjsqm0qBGu

— Ine Back Iversen (@IneBackIversen) May 16, 2022

Komandanti bataljona Azov još se nisu predali

Ruska “Pravda” objavila je vijest o predaji ukrajinskih vojnika iz čeličane Azovstal.

“Od 4 ujutro (17. maja) naši nastavljaju zarobljavanje ostalih iz Azovstala. Ukupno, kako su danas rekli, tamo je blokirano 2.227 osoba. Postoje čak i trudne pripadnice ukrajinske vojske”.

Pravda piše kako sutrašnjica donosi intirgu kada je sudbina vođa bataljona Azov” u pitanju. Sudeći prema tome, niti jedan od komandanata bataljona Azov nije se predao danas.

“A ako se ne predaju do jutra, ili se uopće ne predaju, onda će jednostavno biti uništeni”, piše novinar ruske Pravde.

Prethodni članakIz NATO-a poručeno Turskoj i Erdoganu: Moramo biti zajedno u ovom historijskom trenutku
Naredni članakObjavljen snimak evakuacije ukrajinskih vojnika iz čeličane Azovstal

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime