Naslovnica Bosna i Hercegovina Osam velikih promjena u Njemačkoj: Zabrana za plastične kese, ubijanje pilića…

Osam velikih promjena u Njemačkoj: Zabrana za plastične kese, ubijanje pilića…

84

Na njemačkim farmama se ubije 40 miliona pjetlića godišnje

Povećavaju se penzije i minimalna satnica, zabranjene su plastične kese i ubijanje pjetlića. Evo osam promjena, po našem izboru, koje u Njemačkoj stupaju na snagu odmah ili kasnije tokom ove 2022. godine, prenosi Danas.

Povećanje minimalne satnice

Od 1. januara zakonski propisana minimalna satnica iznosi 9,82 eura (bruto) dok je do 31. 12. 2021. bila 9,60 eura. Od 1. jula ove godine raste na 10,45 eura. Ova povećanja su već odlučena u junu 2020. Moguće je, međutim, da će povećanje biti i veće: nova savezna vlada je najavila da namjerava da podigne minimalnu satnicu na 12 eura. Nacrt zakona trebalo bi da bude sačinjen početkom godine.

Povećanje penzija

Poslije nulte runde 2021. oko 21 milion penzionera mogu da očekuju veće penzije od jula 2022. Prema procjenama stare savezne vlade, vjerovatno će raditi o povećanju između 4 i 6 odsto. Konačne brojke biće dostupne u martu.

Lobisti moraju da se registruju

Profesionalni zastupnici nekog interesa, odnosno lobisti, plaćeni su da političarima promovišu neki interes: od 1. januara moraju da se registruju, da prijave za koga rade uz podatke o klijentima i sastancima sa funckionerima vlasti, od ministara do šefova pododjeljenja.

Lobisti će morati i da se pridržavaju kodeksa ponašanja, a ko se ne bude pridržavao pravila rizikovat će novčanu kaznu i do 25.000 eura.

Za registar u digitalnoj formi nadležan je Bundestag – i on će biti otvoren za javnost koja ima pravo da zna ko pokušava da utiče na političke odluke i zakonodavstvo.

Zabrana ubijanja pjetlića

Na njemačkim farmama se ubije 40 miliona pjetlića godišnje jer daju manje mesa i ne legu jaja. Odvojeni brzo po izleganju, većina strada od gasa, ali dio završi u drobilicama.

Od subote, nova pravila to zabranjuju, a još oštriji propisi dolaze 2024.

Pilići

Pilići se legu tri sedmice pošto kokoška snese jaje. U naredne dvije godine ostaje dozvoljeno uništavanje jaja do 14. dana starosti. A od 2024. farme će smjeti samo da određuju pol embriona u jajetu i muške da uništavaju najkasnije sedam dana pošto ih kokoška snese. Poslije tog roka, i embrion pileta osjeća bol.

O nehumanom postupanju prema pilićima u Njemačkoj se raspravljalo godinama, a propis kojim se „zabranjuje ubijanje muških pilića domaće kokoške,“ osim zbog bolesti ili za naučne eksperimente, pripremila je prethodna njemačka vlada.

Osnov je 2019. dao Savezni upravni sud, ocjenom da ekonomski interesi nisu iznad zakona o zaštiti životinja, odnosno da „bez razumnog razloga“ niko životinji ne smije da nanosi bol, patnju i povrede.

Plastične kese

Po prodavnicama i supermarketima bit će zabranjena prodaja ili davanje klasičnih plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu. I dalje su dozvoljene – kese za višekratnu upotrebu od deblje plastike, kao i tanke kese za voće, povrće i svježe proizvode.

Kaucija na sve limenke i plastične flaše

Od Nove godine za bilo koja pića u plastičnim flašama i limenkama plaća se kaucija od 25 centi. Novac se dobija nazad kada se vrati prazna ambalaža. Ovaj sistem kaucije je uveden prije 19 godina, ali su do sada pojedina pića bila izuzeti od obavezne kaucije. Sistem kaucije se pokazao uspešnim.

Nema više karte za voz kod konduktera

Od 1. januara u vozovima u njemačkoj železnici papirna karta više neće moći da se kupi kod konduktera. Alternativa: digitalna karta koja se može kupiti na internetu ili putem aplikacije – do deset minuta nakon polaska voza.

Maske u kutiji za prvu pomoć

Vozači u Njemačkoj moraće u vozilima da imaju najmanje dvije medicinske maske. Trebalo bi da budu dio kompleta prve pomoći. Očekuje se da će ova promjena stupiti na snagu kasnije ove godine. Tačan datum još nije poznat – ali se zna da će obaveza važiti i poslije pandemije korone. Novo pravilo se odnosi se na automobile, kamione i autobuse.

Prethodni članakWHO o novim saznanjima o omikron soju: Brže se širi, ali je manji broj hospitaliziranih
Naredni članakEvropski izvještaj o islamofobiji: Politički centar postaje sve ekstremniji