Naslovnica Bosna i Hercegovina Oskrnavljeno Partizansko groblje u Mostaru

Oskrnavljeno Partizansko groblje u Mostaru

63

Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona kazali su nam kako Policijska uprava Mostar zasada nije zaprimila nikakvu prijavu te da je Partizansko groblje u nadležnosti Grada Mostara

Nepoznati počinitelji oskrnavali su Partizansko groblje u Mostaru iscrtavanjem fašističkih simbola na ulazu u spomenički kompleks.

Lokalni mediji prenijeli su objavu mostarskog književnika Mirka Božića, koji je na Facebooku objavio sliku oštećenog spomenika.

Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona kazali su nam kako Policijska uprava Mostar zasada nije zaprimila nikakvu prijavu te da je Partizansko groblje u nadležnosti Grada Mostara.

U novogodišnjem intervjuu za Fenu mostarski gradonačelnik Mario Kordić kazao je kako se ove godine ponovno planira urediti kompleks Partizanskog groblja, u čiju obnovu je Vlada FBiH 2018. godine uložilo oko 200.000 maraka.

Tada je obnovljeno 150 ploča s imenima poginulih partizana, kompleks je očišćen od grafita, uređene su zelene površine, postavljena je nova rasvjeta i video nadzor. Međutim, vrlo brzo spomenik je ponovno zapušten.

Autor projekta Partizanskog groblja je Bogdan Bogdanović, a izgradnja kompleksa završena je 1965. godine.

Partizansko spomen-obilježje je 2006. godine proglašeno nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Autor: Fena

Prethodni članakNe očekuje se ekstremno zagađenje zraka narednih dana
Naredni članakNaša stranka: Novalićeva vlada neće osigurati 1000 KM mjesečno svim porodiljama