Naslovnica Bosna i Hercegovina Osnivač desničarskih Čuvara zakletve osuđen za pobunu, suđenje trajalo dva mjeseca

Osnivač desničarskih Čuvara zakletve osuđen za pobunu, suđenje trajalo dva mjeseca

8

Porota u Washingtonu proglasila je Rhodesa krivim za pobunu nakon trodnevnog razmatranja u skoro dvomjesečnom suđenju koje je pokazalo napore ekstremno desne grupe da po svaku cijenu zadrži republikanca Donalda Trumpa u Bijeloj kući

Osnivač ultradesničarske organizacije Čuvari zakletve (Oath Keepers) Stewart Rhodes osuđen je zbog nasilne zavjere kako bi se poništila predsjednička pobjeda demokrate Joea Bidena.

Porota u Washingtonu proglasila je Rhodesa krivim za pobunu nakon trodnevnog razmatranja u skoro dvomjesečnom suđenju koje je pokazalo napore ekstremno desne grupe da po svaku cijenu zadrži republikanca Donalda Trumpa u Bijeloj kući.

Rhodes nije ušao u Kapitol SAD 6. januara, ali je optužen da je vodio zavjeru koja je počela ubrzo poslije izbora 2020. da bi se pokrenula oružana pobuna kako bi se zaustavio prenos predsjedničke vlasti.

Putem snimaka i šifrovanih poruka, porotnici su čuli kako je Rhodes okupio svoje sljedbenike da se bore da Trump ostane na funkciji, upozorio je na mogući “krvavi” građanski rat i izrazio žaljenje što Čuvari zakletve nisu donijeli puške na Kapitol 6. januara.

Rhodes i još dvojica optuženih svjedočili su u svoju odbranu.

Rhodes je rekao porotnicima da nije bilo plana za napad na Kapitol i da je saznao da su neki od članova Čuvara zakletve upali u zgradu kada su nemiri završeni.

Pored Rhodesa, iz Granberija u Teksasu, krivom je proglašena i Kelly Meggs, vođa floridskog ogranka Čuvara zakletve.

Kenneth Harrelson, član floridskog ogranka, Thomas Caldwell, penzionisani mornarički obavještajac iz Virdžinije i Jessica Watkins, koja je predvodila grupu milicija u Ohaju oslobođeni su optužbi.

Neredi u zdanju Kapitola, sjedištu američkog Kongresa, izbili su nakon što se oko 2.000 pristalica Donalda Trumpa 6. januara 2021. okupilo na protestu tokom koga je bivši predsjednik ponovio neutemeljene tvrdnje da su predsjedničke izbore obilježile nepravilnosti i krađa – koji su uzrokovali njegov poraz, prenosi Slobodna Evropa.

Prethodni članakSaobraćajni policajac bori se za život: Vozač ga namjerno udario autom i pobjegao
Naredni članakPoruka na sastanku NATO-a: Moramo zaustaviti Ruse na zapadnom Balkanu