Naslovnica Bosna i Hercegovina Otkriven prvi slučaj flurone u Bosni i Hercegovini

Otkriven prvi slučaj flurone u Bosni i Hercegovini

57

Radi se o pacijentu 2000. godište iz Banjaluke. Pacijent je trenutno svjestan, te hemodinamski i respiratorno stabilan

U uzorku pacijenta hospitalizovanog u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske danas je detektovana istovremeno RNK Influenza A (H3) i SARS-CoV-2 (metodom Film Array- respiratorni panel RP2 plus) – flurona, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ovo je prvi do sada detektovan slučaj istovremene infekcije sa ova dva virusa u Bosni i Hercegovini. Radi se o pacijentu 2000. godište iz Banjaluke. Pacijent je trenutno svjestan, te hemodinamski i respiratorno stabilan.

U Zavodu za kliničku mikrobiologiju UKC RS-a postoji mogućnost istovremene detekcije više od 20 parametara dijagnostike najčešćih virusnih i bakterijskih infekcija respiratornog trakta na aparatu BIOFIRE FILMARRAY SYSTEMS (Biomerieux) u roku od sata.

“Ovo značajno ubrzava dijagnostiku i doprinosi kvalitetu usluge. Trenutno smo jedina ustanova u RS-u koja ima mogućnost ove dijagnostike”, saopćeno je iz ove zdravstvene ustanove.

Ovakav nalaz potvrda je cirkulacije oba virusa u populaciji, te mogućnosti nastanka istovremene infekcije izazvane virusom influence i SARS-CoV-2, slično kako je već potvrđeno u drugim zemljama.

Prethodni članakEdina Višću na aerodromu dočekali navijači njegovog novog kluba
Naredni članakNjemačka ublažila ograničenja za putovanja iz devet zemalja s omikron varijantom