Naslovna BiH Otvorena prva Astronomska opservatorija u Visokom

Otvorena prva Astronomska opservatorija u Visokom

Od admin
A+A-
Resetiraj

Cjelokupni proces nabavke i montaže teleskopa izvršio je konsultantski tim eksperata iz Astronomskog društva (AD) Orion.

Predsjednica AD Orion Sarajevo Adela Subašić-Kopić izjavila je da je to zaista poseban dan, ne samo za astronome i astronomkinje u Bosni i Hercegovini, već za sve građane naše države.

– Po prvi ćemo put moći kroz veliki teleskop sa opservatorije da gledamo objekte visoko na nebu. Što se tiče plana i programa eksploatacije teleskopa, mi smo već imali razgovore sa vlasnikom. Počevši od ideje koju je zapravo on predložio da građani dobiju nešto što nisu dosad imali, razgovarali smo i o načinu na koji ćemo mi implementirati naše programe vezane za astronomiju, sada u mnogo većem obimu – navela je Subašić-Kopić za Fenu.

Prvenstveno će to biti, kako je dodala, programi namijenjeni za grupne posjete građana, škola, a zatim organizovano posmatranje naprimjer pozicije Jupitera, pomračenja Mjeseca i ostale događaje koji se inače prate sa ulica.

– Ovaj put imamo stacionirano mjesto, a tu je i kino sa virtualnom realnošću. Imaćemo i astro predavanja na kojima ćemo se potruditi odgovoriti na sva pitanja, a i mi jedva čekamo da još istražimo mogućnosti teleskopa. Tu smo da zajedno istražujemo i bit će još mnoštvo interesantnih sadržaja – dodala je Subašić-Kopić.

(Vijesti.ba / Fena)

Slični članci

O nama

Buzimpress.ba je pouzdan i informiran online portal posvećen pružanju najsvježijih lokalnih i regionalnih vijesti iz Bužima i okoline, prateći najvažnije događaje i teme koje oblikuju život zajednice. Sadrži bogat spektar članaka, intervjua i reportaža kako bi svojim čitateljima omogućio sveobuhvatan uvid u vijesti iz Krajine.

@2023 – Sva prava zadržana. Designed and Developed by HAJ CODE