Naslovnica Svijet Ovo mjesto je sada važan strateški cilj ruskih agresora, napadaju ga neprestano...

Ovo mjesto je sada važan strateški cilj ruskih agresora, napadaju ga neprestano danima

51

Štab  navodi da su u Novotoškivsku, također u Luhanskoj oblasti, ruske trupe “neuspješno” pokušale probiti ukrajinske odbrambene linije

Nastavlja se granatiranje gradića Popasne u istočnoj ukrajinskoj regiji Luhansku, objavila je ukrajinska vojska u svom izvještaju.

Ovo je dio ruskih planova za nastavak ofanziva na gradove Rubižne i Nižnij, sjeverno i južno od grada Sjeverodonjecka u Luhanskoj oblasti, priopćio je ukrajinski glavni stožer.

Štab  navodi da su u Novotoškivsku, također u Luhanskoj oblasti, ruske trupe “neuspješno” pokušale probiti ukrajinske odbrambene linije.

1/3 A resident of #Popasnaya (LPR territory temporarily held by Kiev) showed the attacks of the Ukrainian Armed Forces on the center of the city: “My district is being bombed by the Armed Forces of Ukraine, not the Russians. So that our people know how you are being “protected.” pic.twitter.com/ICQ9zkmLf3

— Victor (@Vick_top55) April 6, 2022

U područjima koja su okupirale ruske snage počinjeno je nasilje nad civilima, a ruske jedinice su provodile “prisilno preseljenje” stanovništva Mariupolja u dijelove regije Donjeck koju je okupirala Rusija, navodi se u izvještaju. Ta informacija nije mogla biti nezavisno provjerena.

💥#Popasnaya.

An ordinary day in the #Donbass. pic.twitter.com/O1f42PiOsl

— OsintTv (@OsintTv) April 6, 2022

U međuvremenu je gradonačelnik Harkiva odgovorio na pozive potpredsjednice vlade Irine Vereščuk da stanovnici na istoku Ukrajine pobjegnu prije očekivane nove ruske ofanzive.

Ihor Terehov rekao je da u ovom trenutku ni on ni vojska ne smatraju potrebnom masovnu evakuaciju iz drugog po veličini grada u zemlji, ali da se poziv na evakuaciju odnosi na okruge Losova i Barvinkove u regiji Harkov. Okruzi su južno od Harkova u blizini Donbasa.

Sam grad Harkov je dobro opremljen i spreman za odbranu, rekao je on dodajući da je na svakom pojedincu da odluči hoće li otići s obzirom na granatiranje koje je u toku.

Harkov je prije rata imao oko 1.5 miliona stanovnika.

Rusija je izvršila agresiju na Ukrajinu 24. februara. Suočena je sa snažnim ukrajinskim otporom i sada premješta svoje vojnike na istok zemlje dok se, kako se čini, priprema za novu ofanzivu.

Prethodni članakAmbasada Slovenije u Kijevu skinuli svoju zastavu jer previše liči ruskoj
Naredni članakSarajevo dočekuje Rudar, Velež na Tušnju traži pobjedu protiv Slobode