Naslovnica Bužim Ovo su simptomi koje žene najčešće ignoriraju, a ne bi trebale

Ovo su simptomi koje žene najčešće ignoriraju, a ne bi trebale

28

Upravo je zato važno znati koji su sve to simptomi alarmantni i zbog kojih biste se odmah trebali javiti ljekaru.

Promjene na grudima

Bilo kakve promjene na grudima definitivno su simptom koji nijedna žena ne bi smjela ignorirati. Naime, vrlo je važno brinuti se o njima i pratiti sve eventualne promjene koje primijetite. Jedino tako ćete uvijek biti sigurni da ste reagirali na vrijeme. Bez obzira na to radi li se o bolnim bradavicama, kvržici ili madežu koji se iznenada pojavio, potrebno je reagirati na vrijeme i zatražiti pomoć ljekara. Uz redovan samopregled dojki, obavezno podsjetite ginekologa da i on napravi pregled vaših grudi kada odete na redovnu godišnju kontrolu.

Nadutost

Velik broj žena ima probleme s nadutošću kad pojedu ili popiju previše, a nerijetko se ta neugodna pojava zna pojaviti i za vrijeme menstruacije. Ipak, ako u bilo kojem trenutku primijetite da se nadutost javlja sve češće ili po vašem mišljenju traje predugo, obavezno posjetite liječnika.

Česti umor

Za umor najčešće krivimo nedostatak sna, ali ako on ne nestane barem malo nakon jedne ili dvije normalno prospavane noći, možda ne bi bilo toliko loše da posjetite liječnika. Osim što česti umor može ometati vašu sposobnost učestvovanja u svakodnevnom životu i obavljanju obaveza, može biti i znak mnogih bolesti.

Mladež koji mijenja oblik, boju ili izgleda drukčije

Mladeži su uobičajene izrasline na tijelu koje su najčešće bezopasne, a do njih dolazi zbog pretjeranog razmnožavanja stanica melanocita. Većina mladeža nastaje tokom djetinjstva i u pubertetu, ali se mogu pojaviti i u odrasloj dobi. Zato je važno redovno provjeravati mladeže, pogotovo ako vam se pojavi neki novi ili stari počne mijenjati boju, oblik ili vam jednostavno izgleda drukčije nego prije.

Nepravilno ili abnormalno krvarenje

Iako se može raditi samo o bezopasnom menstrualnom poremećaju uzrokovanom umorom, stresom ili nekim drugim vanjskim faktorima, nepravilno ili abnormalno krvarenje uvijek je znak za dodatni oprez. Potražite pomoć ginekologa ako imate problema s ovim simptomima jer, iako rijetko, oni mogu biti znak karcinoma.

Gubitak težine

Ako ste naglo počeli gubiti na težini, a usput niste primijetili da jedete manje niti ste prije toga bili bolesni, možda biste trebali potražiti pomoć liječnika. Neobjašnjiv gubitak tjelesne težine mogao bi biti uzrokovan različitim stanjima kao što su hipertireoza ili ubrzani rad štitnjače, dijabetes, depresija, bolesti jetre, rak ili poremećaji koji ometaju apsorpciju hranjivih tvari u organizmu. Definitivno stanje na koje treba reagirati.

Prethodni članakU ovom bh. gradu sutra se najavljuje dan bez automobila
Naredni članakJusuf Nurkić među 100 najboljih košarkaša NBA lige