Naslovna USK Padavine večeras stižu prvo u zapadni dio BiH, sutra kiša i osjetno hladnije u većem dijelu zemlje

Padavine večeras stižu prvo u zapadni dio BiH, sutra kiša i osjetno hladnije u većem dijelu zemlje

Od admin
A+A-
Resetiraj

Prema prognozi bh. meteorologa, vikend pred nama donijet će osjetni pad temperature praćen lokalno obilnim padavinama. Kiša će prvo zahvatiti zapadni dio zemlje, a potom se proširiti i na veći dio BiH.
Padavine polako pristižu, zahvatit će prvo zapadni dio Bosne, oko Drvara i grmi. U nastavku noći sve više vlažnog i nestabilnog vazduha uz lokalno padavine, najviše na sjeverozapadu i zapadu Bosne. Uz padavine lokalno grmljavina ali i mogućnost nevremena.

Na osnovu prognoze meteorologa s Facebook stranice BHMETEO.ba, sutra (23.09.) od jutarnjih sati talas obilne kiše i pljuskova sa grmljavinom formirat će se duž sjeverozapadne, zapadne i jedinim dijelom centralne Bosne. Uz lokalno veću količinu padavina u kratko vrijeme mogu se javiti bujične poplave.
Sa dolaskom padavina temperature u padu tako da će sutra najprije zahladniti u Krajini.

Sredinom dana i poslijepodne padavinska linija sa zapada pomjera se prema istoku zahvatajući veći dio zemlje, a do noći na nedjelju i sve krajeve. Sa dolaskom padavina, temperatura će nastavljati padati.

Nestabilno vrijeme uz lokalno padavine nastavlja se i tokom nedjelje, a uz osjetno zahlađenje ugođaj će biti pravi jesenji, naročito u Bosni uz nisku naoblaku.
Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ)N za sutra je najavio narandžasti meteoalarm, kao upozorenje za obilne padavine širom zemlje.

Širom zemlje se očekuju obilnije padavine, što može uzrokovati pojavu bujičnih i urbanih poplava.
Ranije su iz Agencije za vodno područje rijeke Save upozorili na mogućnost bujičnih poplava na slivovima rijeka Une, Sane, Gline, Korane, Bosne, Usore i Tinje.

Kako su saopćili iz Agencije, prognoza vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područja u Unsko-sanskom kantonu, Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu za period od 23. do 25. septembra.

Slični članci

O nama

Buzimpress.ba je pouzdan i informiran online portal posvećen pružanju najsvježijih lokalnih i regionalnih vijesti iz Bužima i okoline, prateći najvažnije događaje i teme koje oblikuju život zajednice. Sadrži bogat spektar članaka, intervjua i reportaža kako bi svojim čitateljima omogućio sveobuhvatan uvid u vijesti iz Krajine.

@2023 – Sva prava zadržana. Designed and Developed by HAJ CODE