Naslovnica Bosna i Hercegovina Palmer i Eichhorst s članovima Kolegija oba doma PSBiH: Ključ u rukama...

Palmer i Eichhorst s članovima Kolegija oba doma PSBiH: Ključ u rukama domaćih političara

58

U saopćenju se navodi da je Palmer istaknuo ključne ciljeve koje je u ovom procesu neophodno postići

Članovi kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarali su danas sa direktoricom za zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst i specijalnim izaslanikom SAD za izbornu reformu Matthew Palmerom.

Tokom razgovora, koji predstavlja početak nove višednevne misije posrednika iz EU i SAD u BiH, članovi rukovodstava parlamentarnih domova iznijeli su viđenja nastanka problema u funkcionisanju i načina otklanjanja zastoja u reformi izbornog zakonodavstva.

To je, ocijenjeno je danas, jedan od bitnih zadataka koji bi trebao doprinijeti relaksiranju ukupnog stanja u zemlji i vraćanju narušenog povjerenja među političkim akterima, ali i značajan pomak ka sticanju većeg kredibiliteta bitnog za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji – saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

U saopćenju se navodi da je Palmer istaknuo ključne ciljeve koje je u ovom procesu neophodno postići.

To je stvaranje uvjeta da građani BiH imaju priliku da se kandidiraju za pozicije na raznim nivoima vlasti, zatim da svaki glas na izborima bude prebrojan i jednako važan, potom da se unaprijedi snaga i funkcionalnost institucija u Federaciji BiH kako bi one efikasno doprinosile otklanjanju problema i na nivou BiH, te da se kroz izborno zakonodavstvo osiguraju jednaka prava za sve konstitutivne narode.

Eichhorst je naglasila da javnost BiH, ali i Brisel žele čuti poruku da se u ovom procesu može uspjeti i da je u tom potrebna široka saradnja sa svim međunarodnim akterima, ali da je ključ ipak u rukama domaćih političara.

Narednih dana, kako je dodala, Palmer i ona sa saradnicima vrijedno će raditi na zadatku koji podrazumijeva učešće jako mnogo aktera, ali da će se nastojati razgovarati sa svima.

Učesnici sastanka danas su izrazili nadu da će se kroz kompromis pronaći odgovarajuća izborna rješenja i da će naredni dani doprinijeti vraćanju povjerenja u izborni proces, ali i ukupnoj stabilizaciji prilika u BiH. Zajednički je ocijenjeno da se radi o kompliciranom, ali ne i nerješivom zadatku – navodi se u saopćenju.

Prethodni članakLoše vijesti za UFC, Ngannou se više neće boriti ove godine
Naredni članakBIHAĆ: ODRŽAN SASTANAK DIREKTORA VODOVODNIH I KOMUNALNIH JAVNIH PREDUZEĆA