Naslovnica Svijet Papa Franjo se pojavio noseći ukrajinsku zastavu iz Buče i poslao snažnu...

Papa Franjo se pojavio noseći ukrajinsku zastavu iz Buče i poslao snažnu poruku

51

Kremlj je u utorak rekao da su zapadne optužbe da su ruske snage počinile ratne zločine pogubljujući civile u Buči “monstruozna krivotvorina” s ciljem ocrnjivanja ruske vojske

Papa Franjo osudio je u srijedu “pokolj u Buči” i podigao ukrajinsku zastavu koja mu je poslana iz grada gdje je u sapete ljude pucano iz neposredne blizine, te pronađena masovna grobnica i drugi znakovi pogubljenja.

“Nedavne vijesti iz rata u Ukrajini, umjesto da donesu olakšanje i nadu, donijele su nova zlodjela, poput masakra u Buči”, rekao je na kraju svoje tjedne audijencije.

“Okrutnost koja je sve strašnija, čak i prema civilima, bespomoćnim ženama i djeci. Oni su žrtve čija nevina krv vapi do neba i preklinje: ‘Zaustavite ovaj rat! Neka oružje ušuti! Zaustavite sijanje smrti i razaranja'”, rekao je, prenosi Hina.

Kremlj je u utorak rekao da su zapadne optužbe da su ruske snage počinile ratne zločine pogubljujući civile u Buči “monstruozna krivotvorina” s ciljem ocrnjivanja ruske vojske.

“Jučer su mi, upravo iz Buče, donijeli ovu zastavu”, rekao je, razmotao je i podigao pred nekoliko hiljada vjernika, što je izazvalo pljesak.

Zastava je potamnjela i umrljana i imala je natpis na sebi.

“Dolazi iz rata, upravo iz tog mučeničkog grada, Buče”, rekao je prije nego što je zamolio grupu djece ratnih izbjeglica koja su u utorak stigla iz Ukrajine da mu priđu.

“Ova djeca morala su pobjeći kako bi stigla u sigurnu zemlju. Ovo je plod rata. Nemojmo ih zaboraviti i ne zaboravimo ukrajinski narod”, rekao je prije nego što je svakom djetetu darovao čokoladno uskršnje jaje.

Prethodni članakU Hrvatskoj uskoro veliko popuštanje mjera, evo što se sve ukida
Naredni članakUkrajinska regija Lugansk pozvala civile da odu dok mogu