Naslovnica Svijet Pentagon: Hiljade dodatnih ruskih vojnika kod Harkiva, borbe bi mogle biti krvave

Pentagon: Hiljade dodatnih ruskih vojnika kod Harkiva, borbe bi mogle biti krvave

53

Ruska vojska tamo okuplja svoje snage kako bi koncentrirala svoje jedinice radi zauzimanja istočnog ukrajinskog područja Donbasa, rekao je zvaničnik

Hiljade ruskih vojnika nagomilane su u blizini ukrajinskog grada Harkiva, izjavio je jučer visoki američki odbrambeni zvaničnik.

Broj taktičkih jedinica u blizini ruskog pograničnog grada Belgoroda porastao je s 30 na 40, rekao je zvaničnik u petak. Nije naveo tačan broj dodatnih vojnika, ali je rekao da se te vrste jedinica obično sastoje od 600 do 1000 vojnika.

Ruska vojska tamo okuplja svoje snage kako bi koncentrirala svoje jedinice radi zauzimanja istočnog ukrajinskog područja Donbasa, rekao je zvaničnik.

Harkiv se nalazi na sjeveroistoku Ukrajine, blizu ruske granice.

Rekao je da postoje naznake da se Rusija nada da će mobilizirati više od 60.000 vojnika.

Budući da je konfiguracija Donbasa poznata i ukrajinskoj i ruskoj vojsci nakon godina sukoba, upozorio je da će borbe biti intenzivne.

“Bit će poput borbe noževima. To bi moglo biti vrlo krvavo i vrlo ružno”, rekao je zvaničnik.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby ranije je rekao da postoje izvještaji da su deseci hiljada rezervista mobilizirani da pojačaju ruske jedinice na granici Donbasa nakon gubitaka na sjeveru Ukrajine.

Prethodni članakOBILJEŽAVANJE DANA ARMIJE REPUBLIKE BIH: DANAS ODRŽAN SASTANAK KOORDINACIONOG TIMA, DOGOVORENI SADRŽAJI I AKTIVNOSTI
Naredni članakPreokret u slučaju Halilhodžić: Jedan od otpisanih igrača mu oprostio, čekaju se još dvojica