Naslovnica Svijet Peskov: Rusija spremna da pregovara s Ukrajinom

Peskov: Rusija spremna da pregovara s Ukrajinom

53

Sekretar za medije je dodao da će Putin odrediti vrijeme pregovora, ali ih je uvjerio da će se Rusija angažovati samo “ako je rukovodstvo Ukrajine spremno da razgovara o tome”

Moskva je spremna da pregovara o uslovima predaje s Kijevom u vezi sa tekućom ruskom vojnom ofanzivom koja se trenutno odvija u Ukrajini, rekao je u četvrtak sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov.

Prema riječima Peskova, ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je spremnost da se uključi u razgovore sa svojim ukrajinskim kolegom, sa fokusom na dobijanje garancije neutralnog statusa i obećanja da nema oružja na svojoj teritoriji.

To su uslovi koji bi, prema Peskovu, omogućili postizanje demilitarizacije Ukrajine i eliminisali ono što Rusija trenutno smatra prijetnjom sigurnosti svoje države i naroda.

– Predsjednik je formulirao svoju viziju onoga što možemo očekivati od Ukrajine da bi se riješili problemi takozvane ‘crvene linije’. Ovo je neutralan status i to je odbijanje raspoređivanja oružja – pojasnio je Peskov.

Sekretar za medije je dodao da će Putin odrediti vrijeme pregovora, ali ih je uvjerio da će se Rusija angažovati samo “ako je rukovodstvo Ukrajine spremno da razgovara o tome”.

– Operacija ima svoje ciljeve – oni se moraju ostvariti. Predsjednik je rekao da su sve odluke donesene i da će ciljevi biti postignuti – nastavio je Peskov, sugerirajući da bi, ako Kijev pristane da ispuni zahtjeve, trenutni vojni napad na Ukrajinu mogao biti prekinut.

Autor: Fena

Prethodni članakUposleni u srednjim školama od 28. februara stupaju u štrajk upozorenja
Naredni članakBh. košarkaši u otputovali u Vilnius, Bosnić na raspolaganju ima deset igrača