Naslovnica Bosna i Hercegovina Pet miliona stanovnika kineskog grada u karantinu

Pet miliona stanovnika kineskog grada u karantinu

85

Vlasti u Anyangu najavile su zatvaranje kasno u ponedjeljak, izdavši obavijest u kojoj se stanovnicima nalaže da ne napuštaju svoje domove niti voze automobile

Pet miliona stanovnika kineskog grad Anyang započelo je u utorak kućni karantin kako bi se obuzdalo širenje visoko prenosive varijante koronavirusa omikron, javljaju državni mediji.

Peking je u visokoj pripravnosti za nove epidemije dok se sprema biti domaćin Zimskih olimpijskih igara sljedećeg mjeseca, držeći se strategije nulte tolerancije na Covid i ciljanih zatvaranja, ograničenja na granicama i dugotrajnog karantina.

Iako su te mjere zadržale broj novih slučajeva daleko nižim od žarišta virusa u Sjedinjenim Državama i Evropi, Kina se trenutno bori s lokalnim zarazama u više gradova.

Soj omikron koji se brzo širi predstavlja novi izazov u Anyangu, nedavno zatvorenom gradu u provinciji Henan i povezan je s rastućom grupom zaraze u sjevernoj metropoli Tianjinu, udaljenoj 400 kilometara.

Vlasti u Anyangu najavile su zatvaranje kasno u ponedjeljak, izdavši obavijest u kojoj se stanovnicima nalaže da ne napuštaju svoje domove niti voze automobile, izvijestila je državna novinska agencija Xinhua.

Sve nebitne firme zatvorene su i pokrenuta su masovna testiranja “kako bi se odgovorilo na tešku situaciju s kontrolom epidemije i striktno spriječilo širenje omikron soja”, izvijestila je Xinhua.

U Anyangu je prijavljeno 58 novih lokalnih infekcija, objavila je u utorak državna televizija CCTV, čime je ukupan broj slučajeva u gradu od subote porastao na 84.

Nije rečeno jesu li novi slučajevi povezani s varijantom omikron.

Grad je već ograničio odlazna putovanja, za što su lokalni dužnosnici rekli kako bi “osigurali da se epidemija ne prelije na vanjska područja”.

Najmanje tri grada u Henanu bore se s novim epidemijama, a glavni grad provincije Zhengzhou zatvara škole i vrtiće i zabranjuje restoranima da primaju goste, prenosi AFP.

Prošle sedmice milion ljudi u gradu Yuzhou dobilo je nalog da ostanu kod kuće.

Tianjin, veliki lučki grad samo 150 kilometara od Pekinga, zabranio je ljudima izlazak bez službenog dopuštenja, naredio testiranje svih 14 miliona stanovnika i obustavio željeznički promet za glavni grad.

Tianjin se nalazi u blizini mjesta Zimskih olimpijskih igara u Pekingu i pokrajini Hebei i potvrdio je još 10 novih slučajeva lokalnog prijenosa nakon masovnog testiranja u cijelom gradu.

Sjeverni grad Xi'an u trećoj je sedmici izolacije jer pokušava suzbiti izbijanje epidemije.

Nakon što je posljednjih dana zabilježio nekoliko slučajeva infekcije, Shenzhen, južno tehnološko središte, zaključao je neke stambene komplekse, pokrenuo inicijativu masovnog testiranja i zatvorio međugradske autobusne stanice.

Autor: Fena

Prethodni članakDžeko večeras lovi prvi trofej u dresu Intera, od prve minute protiv Juvetusa?
Naredni članakPROVODEĆI ZAKON POMAŽU NAJUGROŽENIJE – JAVNIM KUHINJAMA U BIHAĆU DONIRANA ODUZETA ROBA