Naslovnica Magazin Pfizer tvrdi da njihove tablete protiv covida smanjuju rizik od smrti za...

Pfizer tvrdi da njihove tablete protiv covida smanjuju rizik od smrti za 89 posto

85

Rezultati, temeljeni na analizi 2.246 nevakcinisanih dobrovoljaca s teškim simptomima, uveliko se podudaraju s početnom analizom koju je proveo Pfizer i objavio prošlog mjeseca

Studija koja je istraživala Pfizerov lijek protiv covida potvrdila je da pomaže u sprječavanju teške bolesti, objavila je ta kompanija.

Pfizer je u saopćenju objavio da je antivirusni lijek u laboratorijskim uslovima bio učinkovit i protiv omikrona.

“Uvjereni smo da bi, ako bude odobren, ovaj potencijalni tretman mogao biti važno sredstvo za suzbijanje pandemije”, rekao je Albert Bourla, izvršni direktor Pfizera.

Pfizer je rekao da lijek Paxlovid, ako se primijeni unutar tri dana od početka simptoma, smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti za 89 posto. Ako se daje unutar pet dana, rizik se smanjuje gotovo isto toliko, za 88 posto.

Rezultati, temeljeni na analizi 2.246 nevakcinisanih dobrovoljaca s teškim simptomima, uveliko se podudaraju s početnom analizom koju je proveo Pfizer i objavio prošlog mjeseca.

Pfizer tvrdi da je 0.7 posto pacijenata koji su primili Paxlovid hospitalizirano unutar 28 dana od ulaska u ispitivanje, a ni jedan nije umro. Nasuprot tome, 6.5 posto pacijenata koji su primili placebo hospitalizirano je ili je umrlo.

Pfizer je također objavio preliminarne podatke iz zasebnog ispitivanja u kojem su ispitani ljudi s nižim rizikom. Ti dobrovoljci uključuju vakcinisane osobe koje nose faktor rizika za tešku bolest, kao i nevakcinisane pacijente bez faktora rizika.

Među ovom grupom od 662 volontera Paxlovid je smanjio rizik od hospitalizacije i smrti za 70 posto, saopćeno je iz kompanije.

U oba ispitivanja većina sudionika studije je bila zaražena varijantom delta. No, Pfizer je danas objavio da je Paxlovid u laboratorijskim eksperimentima također pokazao dobre rezultate protiv omikrona. Lijek utiče na jedan od ključnih proteina u novom soju jednako učinkovito kao i kod drugih varijanti, objavio je Pfizer.

Prethodni članakNajviše temperature ikad izmjerene na Arktiku
Naredni članakRonaldova Georgina uživa na Sjevernom polu