Naslovna BiH Plakalo o EU integracijama za BiH: Izvještaj oslikava stvarno stanje

Plakalo o EU integracijama za BiH: Izvještaj oslikava stvarno stanje

Od admin
A+A-
Resetiraj

Osvrnuo se i na izvještaj Evropske komisije o napretku BiH ka EU.

– Bosna i Hercegovina dobila je uslovno otvaranje pregovora sa EU, te je važna saglasnost komesara EU komisije kada je u pitanju ova odluka. Obzirom da je dato zeleno svjetlo, ova odluka naći će se i na raspravi Evropskog vijeća u decembru, gdje bi trebala dobiti svoju potvrdu kao dodjeljivanje uslovnog početka pregovora od marta 2024. godine, ali sa presjekom stanja od strane EU komisije, glede potrebnih reformi i uvjeta koje bi BiH do tada trebala ispuniti – kazao je Plakalo.

Po njegovim riječima, isti datum započinjanja pregovaračkog procesa preciziran je i za Ukrajinu i Moldaviju, “tako da su ovo ipak pozitivne vijesti, jer je data šansa BiH da ne izgubi sljedeću godinu kada su u pitanju pregovori, i čeka na nova zasjedanja kolegija Evropske komisije i Evropskog vijeća”.

Generalni sekretar EP BiH Haris Plakalo naglasio je i da izvještaj o napretku zemalja zapadnog Balkana koji je komisija danas utvrdila, a evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Oliver Varhelyi prezentirao javnosti, potvrđuje ograničeni napredak BiH u određenim segmentima kao što je formiranje koalicije na državnom nivou, usvajanje nekoliko zakona iz evropske agende, usaglašavanje o kontakt tački Europola za BiH, te težnje i opredjeljenja političkih predstavnika za integraciju BiH u EU.

Međutim, ističe Plakalo, naglašeni su i nedostatci na kojima se treba užurbano raditi pri njihovom otklanjanju.

– Prije svega prepoznati su potezi entitetskih vlasti u procesu usvajanja antievropskih zakona, kao što je zakon o kleveti u RS, poziv sudijama Ustavnog suda BiH da napuste svoje dužnosti u toj najvišoj pravosudnoj instituciji BiH, te usvajanje zakona da se odluke Ustavnog Suda BiH neće implementirati do daljnjeg, što svakako potkopava pravosudni integritet i uspostavu vladavine prava u entitetu RS i ima refleksije na pravosudni sistem u BiH. Nacrt zakona o “stranim agentima” još je jedan u nizu kritikovanih zakona koji su u pripremi za usvajanje, a koji targetira organizacije i civilni sektor kao potencijalnu prijetnju vlastima, te svakako pravi pritisak za budući razvoj civilnog sektora u BiH. Potrebno je uskladiti Ustav BiH sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, te u potpunosti implementirati sve presude Evropskog suda za ljudska prava unutar ustavno – pravnog sistema BiH – kazao je Plakalo.

Dodao je da je važbo hitno usvajanje zakona o spriječavanju sukoba interesa, zakona o sudu BiH, zakona o pranju novca, zakona o spriječavanju finansiranja terorizma, čije će se usvajanje ili neusvajanje naći u presjeku stanja unutar BiH od strane EK u martu mjesecu, kada bi BiH trebala započeti pregovarački proces sa EU.

– Sloboda izražavanja i sloboda medija također je detektovana kao nazadak, te je naglašeno kako se i ovo polje mora poboljšati, reforma javne uprave i prevelika administracija, još uvijek ostaju negativno označeni od strane EK. Sve ovo je smjernica bosanskohercegovačkim političkim predstavnicima i institucijama BiH da u narednom periodu, do eventualnog početka pregovora BiH sa EU u martu 2024. godine, poboljšaju ove segmente, te da se napravi dovoljno napretka, kako bi se opravdala današnja odluka EK o dodjeljivanju i konsenzusu kolegija Evropske komisije o uslovnom početku pregovora BiH sa EU, planiranom za mart sljedeće godine – izjavio je Feni generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Haris Plakalo.

(Vijesti.ba / FENA)

Slični članci

O nama

Buzimpress.ba je pouzdan i informiran online portal posvećen pružanju najsvježijih lokalnih i regionalnih vijesti iz Bužima i okoline, prateći najvažnije događaje i teme koje oblikuju život zajednice. Sadrži bogat spektar članaka, intervjua i reportaža kako bi svojim čitateljima omogućio sveobuhvatan uvid u vijesti iz Krajine.

@2023 – Sva prava zadržana. Designed and Developed by HAJ CODE