Naslovnica Magazin Planinarski dom na Rudoj Glavi spreman za posjetioce, problem neprohodnost puta

Planinarski dom na Rudoj Glavi spreman za posjetioce, problem neprohodnost puta

39
0

I ovom prilikom apleujemo na nadležne gradske i kantonalne institucije da nam pomognu da konačno riješimo ovo pitanje, da sjednemo i dogovorimo jednom za sva vremena

Članovi Planinarskog kluba „Goražde – Maglić“ okončali su unutrašnje uređenje te vanjsku sanaciju planinarskog doma „Nedim Pilav Jogi“ na Rudoj Glavi.

U klubu ističu da su na ovaj način željeli stvoriti bolje uvjete za boravak člaova ali i drugih gostiju, ljubitelja prirode.

„Mi smo iskoristili period kada je bilo manje gostiju i izvršili sanaciju i uređenje unutrašnjosti doma. Imali smo problem i s vanjskim dijelom terase gdje je ploča koja je izložena meteouslovima propala i morali smo intervenisati te na fasadi koja se mora zaštititi. Radove su finansijski podržali Vlada BPK i Grad Goražde kao i članovi kluba“ – pojašnjava predsjednik kluba Zajko Šovšić.

Naglašava da je planinarski dom sada spreman za goste koji se planinarima najavljuju iz gradova širom BiH ali i regije. Međutim, problem predstavlja održavanje blizu sedam kilometara nekategorisanog puta, koje nikada nije trajno riješeno.

„Toliko godina, od 2009. Kada je dom napravljen u dilemi smo ko je nadležan za održavanje dionice puta u dužini od 6.700 metara jer nekada je bilo riješenja od Vlade BPK ili općine, odnosno grada ali nikada nije sistemski rješeno. Snijeg padne i mi razmišljamo da zaključamo dom, što je žalosno“ – ističe Šovšić.

Napominje da za boravak na Rudoj Glavi vlada veliko interesovanje, posebno u zimskom periodu

„Evo i sada imamo upite izviđača iz Visokog, Zenice, Novog Pazara i svi traže odgovor na koji način mogu u januaru doći, ali mi im još ne možemo odgovoriti. I ovom prilikom apleujemo na nadležne gradske i kantonalne institucije da nam pomognu da konačno riješimo ovo pitanje, da sjednemo i dogovorimo jednom za sva vremena i da našim građanima i gostima omogućimo nesmetan dolazak do Rude Glave. Planinarima ne treba čistiti snijeg, ali treba svim ostalim građanima, porodicama s djecom jer moramo razmišljati i unaprijed, ako se neko dijete povrijedi ili zatreba bilo kakva pomoć, šta ćemo s njim ako je put neprohodan, a bilo je i takvih situacija“ – naglasio je predsjednik PK „Goražde – Maglić.

Ističe da planinarski dom „Nedim Pilav Jogi“ i lokalitet Rude Glave ima sve uvjete za ugodan boravak na čistom planinskom zraku, kako organiziranih grupa tako i porodica. Dom posjeduje dovoljan broj ležajeva, grijanje, kuhinju i sve ostalo što je potrebno. U klubu se nadaju da će lokalne institucije prepoznati potrebu rješavanja dugogodišnjeg problema i uvrstiti putnu komunikaciju u redovno održavanje. Na osnovu dosadašnjih iskustava planinari ističu da je za održavanje puta do Rude Glave u zimskom periodu potrebno oko 5.000 KM.

Autor: Fena

Prethodni članakBiden u Kentuckyju: Savezna vlada pokrit će troškove za sve hitne radove
Naredni članakAMENAR MURATAGIĆ OSUĐEN NA KAZNU ZATVORA UZ MJERU ZABRANE OBAVLJANJA DUŽNOSTI INSPEKTORA

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime