Naslovnica Svijet Plenković se izvinio Ukrajini zbog izjava Milanovića: Možda su mu dali neke...

Plenković se izvinio Ukrajini zbog izjava Milanovića: Možda su mu dali neke bombone

54

Plenković je u svojoj reakciji na istup Milanovića kazao da je hrvatski predsjednik dao neke nestvarne izjave

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković govorio je danas nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a o mjerama koje će Hrvatska uvesti kako bi se uticalo na rast cijena energenata, ali se i osvrnuo na novi, prema mišljenjima mnogih, skandalozan istup predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Naime, Milanović je govoreći o situaciji u Ukrajni kazao da će se on kao vrhovni komandant Hrvatske vojske odlučno suprostaviti vanjskoj politici i “opasnom ponašanju SAD”. Uz to je predsjednik Hrvatske Ukrajinu nazvao “predsobljem Moskve”.

– Vrhovni sam komandant Hrvatske vojske, gledam saopćenje prema kojem NATO, ne neka bilateralna država, ne SAD, pojačava prisutnost i šalje neke izvidničke brodove. Mi s tim nemamo ništa i nećemo imati ništa, to garantiram. Hrvatska ne samo da neće slati, nego ako dođe do eskalacije povući će se do zadnjeg hrvatskog vojnika. Do zadnjeg! I to nema veze ni s Ukrajinom, Rusijom, to ima veze s dinamikom američke unutarnje politike.

Dakle, Joe Biden i njegovu administraciju, koju sam podržao jedini u Evropi i dalje imam razloge zašto sam to napravio “Urbi et Orbi” i javno preuzimajući određeni nivo odgovornosti. Međutim u odnosima i pitanjima međunarodne sigurnosti, vidim jednu nekonzistentnost i u stvari opasno ponašanje. Opasno ponašanje! Ovi događaji se događaju u predsoblju Moskve, glavnom gradu Rusije i aranžman koji će voditi računa o sigurnosnim interesima Rusije itekako se mora naći i naći će se – rekao je Milanović.

Plenković je u svojoj reakciji na istup Milanovića kazao da je hrvatski predsjednik dao neke nestvarne izjave, te se izvinio Ukrajini poručivši da Hrvatska poštuje Ukrajinu, te da izjave Milanovića nemaju nikakve veze sa zvaničnom politikom Zagreba.

– Koliko sam uspio vidjeti, u tom nekom napadu šećera, možda su mu dali neke bombone u “Krašu”, šta je on tu sve izgovorio, mislio sam da je ruski dužnosnik. Ne znam na koje on to vojnike misli. Hrvatskih vojnika u Ukrajini nema. Kontingent hrvatskih vojnika koji je bio u Poljskoj se vratio. Nestvarne izjave, ako je istinito da je rekao da je Ukrajina korumpirana, ja se ispričavam Ukrajini, koju poštujemo i koja ima okupirana područja. Ta izjava nema nikakve veze s politikom Vlade Republike Hrvatske – kazao je Plenković.

Podsjećamo, Milanović je danas govorio i BiH, a i tom prilikom iznio je nekoliko prilično sumnjivih teza, jedan od njih je da Hrvata nema u srednjoj Bosni!?

Prethodni članakBiden: Rusija bi mogla napasati Ukrajinu u februaru
Naredni članakChristian Eriksen potpisao za Brentford