Naslovnica Bosna i Hercegovina Počeli lažni ruski referendumi na okupiranim dijelovima Ukrajine, oglasio se NATO

Počeli lažni ruski referendumi na okupiranim dijelovima Ukrajine, oglasio se NATO

11

NATO je u četvrtak osudio planove Moskve za održavanje lažnih referenduma u regijama Ukrajine koje je okupirala Rusija. Pozvali su sve države da odbace jasne ruske pokušajima teritorijalnog osvajanja

Vlasti koje je nametnula Moskva u četiri ukrajinska regiona koje djelomično kontrolišu ruske snage organizuju montirane referendume o pridruživanju Rusiji, koji su u suprotnosti s međunarodnim pravom i poveljom UN-a, piše Radio Slobodna Evropa.

Regioni Lugansk, Donjeck, Herson i Zaporožja održat će takozvane “prijevremene izbore” od 23. do 27. septembra usred najvećeg kopnenog rata u Evropi od Drugog svjetskog rata, onog koji je primorao mnoge potencijalne glasače da pobjegnu.

U svom noćnom obraćanju, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je ovo glasanje lažno i nedemokratsko.

Bez upozorenja, čelnici četiri regiona, koje je postavio Kremlj, objavili su 20. septembra da planiraju održati glasanje o aneksiji počevši od ove sedmice. Ukrajina i Zapad rekli su da ih neće priznati kao legitimne.

Nagla odluka o održavanju glasanja dolazi u trenutku kada ukrajinska vojska razbija ruske snage u tim regijama, oslobađajući velike dijelove teritorije.

Zvaničnici Zapada i stručnjaci kažu da ruski predsjednik Vladimir Putin planira upotrijebiti lažno glasanje kako bi potkrijepio svoju tvrdnju da Ukrajina napada rusku teritoriju i prijeti upotrebom nuklearnog oružja da bi se odbranila, te time pokušao da uplaši Kijev i njegove pristalice sa Zapada od daljnje vojne akcije.

NATO je u četvrtak osudio planove Moskve za održavanje lažnih referenduma u regijama Ukrajine koje je okupirala Rusija. Pozvali su sve države da odbace jasne ruske pokušajima teritorijalnog osvajanja.

“Lažni referendumi u Donjecku, Luganjsku, Zaporožju, i rehgiji Herson u Ukrajini nemaju legitimitet i bit će očito kršenje Povelje Ujedinjenih nacija”, napisali su iz NATO-a u izjavi.

“NATO saveznici neće priznati njihove nelegalne i nelegitimne aneksije. Ove teritorije su ukrajinske”, dodali su.

Takozvani referendumi o pridruživanju Rusiji trebali bi se održati od petka do utorka u nekoliko velikih regija u istočnoj i južnoj Ukrajini, koji čine oko 15% teritorije zemlje.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da Washington “nedvosmisleno” odbija sve takve referendume, dok su njemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron upotrijebili riječ “prevara” kako bi opisali planiranu akciju.

Prethodni članakSarajlije će u novogodišnjoj noći ispred Vječne vatre zabavljati Dubioza kolektiv
Naredni članakPogledajte debatu kandidata za Predsjedništvo Bećirovića, Izetbegovića i Hadžikadića