Naslovnica Bosna i Hercegovina Počelo rušenje zgrade nekadašnje Željezničke stanice izgrađene 1885. godine

Počelo rušenje zgrade nekadašnje Željezničke stanice izgrađene 1885. godine

69

Zgrada je tokom rata u Mostaru potpuno devastirana i nikada nije došla na red za obnovu. Nekadašnji stanari nedavno su dobili nove stanove u Mikačića kući

U centru Mostara jutros je počelo rušenje zgrade nekadašnje Željezničke stanice, koju Mostarci decenijama zovu “Ćiro”. Do rata stambeni objekt u kojem su stanove dobili zaposlenici Željeznica, odlukom Gradske uprave bit će srušen do temelja, kako bi se proširila postojeća cesta koja prolazi uz temelj zgrade, javlja Anadolu Agency (AA).

Zgrada je tokom rata u Mostaru potpuno devastirana i nikada nije došla na red za obnovu. Nekadašnji stanari nedavno su dobili nove stanove u Mikačića kući.

Tokom današnjeg dana saobraćaj će zbog rušenja biti obustavljen u ulici Kralja Zvonimira na kratkoj dionici od Zagrebačke do Ulice Kralja Tomislava.

U prijemnoj zgradi nekadašnje Željezničke stanice Mostar do 1992. nalazile su se administracija i arhiva. Stanica je građena od 1884. do 1885. godine, kada je u promet puštena dionica pruge uskog kolosijeka Metković – Mostar, dužine 42,4 kilometra. Prvi voz prošao je 12. aprila 1885.

Na ovom mjestu u dalekoj prošlosti dočekivali su se i ispraćali carevi i kraljevi, a svoje prijatelje iz svijeta dočekivali su velikani poput Alekse Šantića.

Danas, bez obzira na historijsku vrijednost, niko od nadležnih nije ni pokušao da se zgrada obnovi i sačuva.

Prethodni članakDžumhur u finalu kvalifikacija Australian Opena, poznato ko mu je naredni protivnik
Naredni članakĐoković priznao da se kretao zaražen: Izvinjavam se i želim odgovoriti na dezinformacije