Naslovnica Bosna i Hercegovina Počelo urušavanje Agencije za lijekove BiH, Zolak upozorio Vijeće ministara

Počelo urušavanje Agencije za lijekove BiH, Zolak upozorio Vijeće ministara

88

Agencija se suočava s dosad najtežim periodom, napisao je Zolak u izvještaju. Brisel upozorio zvanične RS da ne osnivaju entitetsku agenciju s kojom je Dodik započeo derogiranje državnih institucija

Direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak u izvještaju kojeg podnosi Vijeću ministara žali se na, kako je rekao, neviđene pritiske i otežan rad u aktuelnoj političkoj situaciji. Kao što je poznato, po nalogu Milorada Dodika u RS-u je usvojen zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS koji nalaže formiranje entitetske agencije za lijekove RS čime je započeto derogiranje državne agencije za lijekove.

Piše: A. DUČIĆ

Ukaz o ovome je krajem 2021. potpisala predsjednica RS Željka Cvijanović, a Ustavni sud RS odlučio je da neće razmatrati zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Kluba bošnjačkih delegata.

– Agencija se suočava s dosad najtežim periodom izuzetno loše političke situacije u državi, koja se direktno reflektuje na njen rad, uz neosporne pritiske koji otežavaju rad državnih službenika, naročito inspektora na terenu – navodi Zolak u izvještaju koji je otišao Vijeću ministara BiH.

Faksimil izvještaja Aleksandra Zolaka koji je poslan Vijeću Ministara BiH

Kako dalje navodi, najveći izazov su nepopunjena radna mjesta po važećoj sistematizaciji, pa je od 160 sistematizovanih radnih mjesta u toku 2021. godine u Agenciji prosječno mjesečno bilo zaposleno 94,75 zaposlenih, iako je Budžetom bilo planirano 103.

– Kontinuirano smanjenje broja zaposlenih zbog odlazaka u mirovinu i odlazaka visokokvalificiranog kadra zbog lošeg materijalnog statusa, a bez popunjavanja upražnjenih radnih mjesta (na kraju 2021. popunjeno je 95, od toga 92 na neodređeno i 3 na određeno radno vrijeme najčešće kao zamjena za porodiljska odsustva), dovode do situacija u kojima se uposlenici stalno preraspodjeljuju sa osnovnih na dodatne poslove, što ima za posljedicu da se nadležnosti Agencije ne provode u punom kapacitetu. Po pitanju kontinuiranog nedostatka stručnog kadra za poslove iz nadležnosti Agencije od osnivanja Agencije, upućivani su brojni zahtjevi za popunu radnih mjesta prema nadležnim institucijama sa obrazloženjima i posljedicama po zaštitu zdravlja stanovništva u BiH, međutim broj uposlenika se nastavio smanjivati – naveo je Zolak.

Govoreći o značaju državne agencije i potrebi njenoj podrški, Zolak je istaknuo:

– Izostavljanje samo jedne navedene karike u životnom ciklusu lijekova i medicinskih proizvoda, zbog nepovoljnog eksternog konteksta i loše političke situacije u državi, može dovesti do nesagledivih posljedica po zdravlje stanovništva. Tim više, u godinama koje dolaze, naše profesionalno nastojanje i stremljenje u ispunjavanju svake pojedinačne aktivnosti u okviru misije/mandata Agencije, mora biti snažnije nego ikada, jer samo poštivanjem Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Bosne i Hercegovine, i važećih podzakonskih akata – naveo je on.

Treba naglasiti da je krajem decembra direktor Direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji Maciej Popowski posalo pismo najvišim zvaničnicima RS u kojem ih upozorava da ne osnivaju entitetsku agenciju za lijekove.

– Obustavite sve aktivnosti na uspostavljanju agencije za lijekove i medicinska sredstva na nivou Republike Srpske, to će dovesti do poremećaja na tržištu i uticaće na pacijente i zdravstvenu zaštitu, poručio je Popowski.

Istaknuo je da bi to stvorilo pravnu nesigurnost na tržištu lijekova i medicinskih sredstava sa neizbježnim štetnim efektima po građane i privredu, uz podrivanje jedinstvenog ekonomskog prostora u zemlji.

Prethodni članakMačka iz BiH jedna je od najpopularnijih na svijetu: “Ona mi je promijenila život”
Naredni članakBiH se sprema za Češku, Malinović čeka rezultate testa više od 30 sati