Naslovnica Bužim POČETAK IZGRADNJE MUZEJA GRADA BUŽIMA: SREDSTVA OBEZBJEĐENA, POTREBAN UGOVOR KANTONA I OPĆINE

POČETAK IZGRADNJE MUZEJA GRADA BUŽIMA: SREDSTVA OBEZBJEĐENA, POTREBAN UGOVOR KANTONA I OPĆINE

140

– Prije pet godina Općinsko vijeće, Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ i Koordinacija boračkih udruženja općine Bužim pokrenuli su inicijativu da se u jednom dijelu stare i dotrajale zgrade Osnovne škole Bužim otvori Muzej grada Bužima sa zavičajnom zbirkom i spomen-sobom 505. Viteške brigade. Radovi na uređenju prostorija u devastiranom dijelu školske zgrade, ne mogu otpočeti dok kantonalna i općinska administracija ne usaglase i potpišu ugovor a prostor dodijeli na korištenje Općini Bužim
BUŽIM, 23. juna – U krilu stare i zubom vremena dotrajale i devastirane zgrade Osnovne škole u Bužimu u doglednom vremenu trebao bi biti otvoren Muzej grada Bužima.
Pod njegovim okriljem bit će i zavičajna zbirka i muzej – soba 505. Viteške brigade koja je trenutno smještena u zgradi BH. Pošte u Bužimu u kojoj ne postoje adekvatni uslovi za deponovane eksponate. Vlada i Skupština USK-a su u februaru 2018. godine gornji dio stare zgrade Osnovne škole, na period od trideset godina, dodijelili na korištenje Općini Bužim.   
Edham Eminić, predsjednik Koordinacije boračkih udruženja općine Bužim kaže kako očekuju da kantonalna i općinska administracija usaglase ugovor, stave potpise na isti, te spomenuti dio škole daju na korištenje Općini Bužim koja bi, po očekivanjima, investirala u izgradnju muzeja. Eminić ovom prilikom apeluje na Općinu Bužim i Vladu USK-a da što prije potpišu ugovor, kako bi mogla otpočeti izrada glavnog projekta, a time i restauracija zgrade, za šta su sredstva osigurana.  
Podršku projektu Muzeja grada Bužima sa zavičajnom zbirkom i muzej – sobom 505. Viteške dala je i Općina Bužim. Mersudin Nanić načelnik općine Bužim daje punu podršku izgradnji muzeja u Bužimu, te podsjeća kako su sredstva na raspolaganju za ovu namjenu. 


Izvor: RTV USK

Prethodni članakBIHAĆ: ODRŽANA SVEČANA PROMOCIJA DIPLOMANATA I MAGISTRANATA IPF
Naredni članakZA AERODROM BIHAĆ PET MILIONA KM