Naslovna Sport Počinje nova sezona u košarkaškom prvenstvu BiH, uskoro3x3 prvenstvo u basketu

Počinje nova sezona u košarkaškom prvenstvu BiH, uskoro3x3 prvenstvo u basketu

Od admin
A+A-
Resetiraj

Tim povodom Košarkaški savez BiH organizirao je pres-konferenciju na kojoj su o novom sistemu takmičenja, ali i ostalim aktuelnostima, govorili predsjednik i potpredsjednik Upravnog odbora KSBiH Dalibor Miloš i Aid Berbić, dok je marketinške aktivosti predstavio direktor Vedran Perišić.

Berbić je naglasio je da je iza KSBiH turbulentna godina u kojoj je Upravni odbor održao desetke sastanaka.

– Prvi put nakon dugo godina, još u junu i početkom jula, predstavili smo datum početka prvenstva, što smo ranije stalno zaobilazili i uvijek je bilo nekih nejasnoća. Prvenstvo se igra po sistemu 12 ekipa plus doigravanje. Poslije prvog dijela koji se igra dvokružno, pet prvih ekipa igra ligu za prvaka, dok šest posljednjih ekipa igra Ligu za opstanak. Iz Lige ispada samo jedna ekipa, tako da će ekipa koja bude šesta u redovnom dijelu prvenstva jedina biti ta koja neće igrati doigravanje. Što se tiče doigravanja igrat će se sistem svako sa svakim u 10 kola. Poslije toga ide play off, u polufinalu se sastaju prvi i četvrti, te drugi i treći i igraju na dvije dobivane utakmice. Finalne utakmice igraju se u sistemu na tri dobijene uz prednost boljeg plasmana – kazao je Berbić.

Navodi da će se na osnovu toga odrediti i spisak ekipa koje učestvuju u međunarodnim takmičenjima, kao što je ABA liga. Prvak iz redovnog dijela, odnosno ona ekipa koja bude zauzela prvu poziciju poslije 22 . kola automatski stiče pravo igranja u ABA 2 ligi, dok će ostale ekipe biti poredane na osnovi plasmana ekipa iz Lige šest.

Također i ženska liga je usvojila svoj princip takmičenja i on je veoma sličan muškom dijelu takamičenja.

Predsjednik UO KSBiH Dalibor Miloš, uz početak takmičenja u Prvoj ligi, naporavio je kraki presjek šta je UO radio u zadnja tri, četiri mjeseca “kakvi su planovi, ciljevi, strategije i stremljenja”.

– Stav UO KSBiH ja da bh. košarka treba da ima puno bolje mjesto u medijima i javnosti, nego što je to bilo do sada. To možemo samo promovirajući naše prednosti, naše znanje, kroz mobilne aplikacija, veb šopove, izbore igrača mjeseca i druge aktivnosti. Vrlo blizu smo potpisa formiranja 3X3 lige u basketu, nakon toga bi krenuli sa certifiranjem postojećih turnira i stavljanjem u naš kalendar. Blizu smo potpisivanja ugovra da naše utakmice prenosi jedna tv kuća, jednu do dvije utakmice svakog kola. Vodimo ozbiljne razgovore za dobijanje generalnog spozora lige. Od ove godine kreće i Liga mladih, mnogo stvari smo pokrenuli. Muška reprezentacija po nama je imala dobar nastup, malo nam je nedostajalo da prođemo olimpijske pretkvalifikacije. Moje osobno mišljenje je da imamo dosta potencijala u igračima iz domaće lige – smatra Miloš.

Direktor marketinga Vedran Perišić, koji se KSBiH pridružio prije tri mjeseca, predstavio je aktivnosti na markentiškom unapređenju saveza.

– Spomenuo bih veb šop, koji smo pokrenuli ovog ljeta. U početnoj, testnoj fazi pokazali smo da postoji interesovanje navijača za artikle i sadržaje koji KSBiH može ponuditi. Upravo, preko veb šopa KSBiH želi da komunicira sa navijačima, da im da sve one rekvizite koji su im naophodni. Druga stvar, koja se također nalazi u testnoj fazi, i možemo očekivat da će biti dostupna sljedeće sedmice preko Google Playa i App storea je aplikacija, izuzetno moderna, prilagođena svemu onome što navijači žele. Od ove sezone KSBiH je prvi put uveo i nagradu igrač mjeseca i tim mjeseca. U toku ove košarkaške sezone podijelit će se 19 nagrada, za igrača i igračicu mjeseca, i još 19 nagrada za tim mjeseca u obje konkurencije. Na ovaj način želimo da KSBiH vrednuje igrače i timove, a sa druge strane radi i na promociji košarke u našoj sredini – kazao je Perišić.

(Vijesti.ba / FENA)

Slični članci

O nama

Buzimpress.ba je pouzdan i informiran online portal posvećen pružanju najsvježijih lokalnih i regionalnih vijesti iz Bužima i okoline, prateći najvažnije događaje i teme koje oblikuju život zajednice. Sadrži bogat spektar članaka, intervjua i reportaža kako bi svojim čitateljima omogućio sveobuhvatan uvid u vijesti iz Krajine.

@2023 – Sva prava zadržana. Designed and Developed by HAJ CODE