Naslovnica Bosna i Hercegovina Podaci ukrajinskih vlasti: Broj ubijenih ruskih vojnika približio se 10.000

Podaci ukrajinskih vlasti: Broj ubijenih ruskih vojnika približio se 10.000

41

U saopštenju ukrajinskog generalštaba navodi se da je ukrajinska vojska od početka rata uništila 33 aviona u ruskom vlasništvu, 37 helikoptera, 251 tenk, 939 oklopnih vozila, 105 artiljerijskih sistema i dva lakša glisera

Generalštab ukrajinske vojske saopštio je u petak kako je poginulo ukupno 9.166 vojnika ruskih snaga koje su napale Ukrajinu, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopštenju ukrajinskog generalštaba navodi se da je ukrajinska vojska od početka rata uništila 33 aviona u ruskom vlasništvu, 37 helikoptera, 251 tenk, 939 oklopnih vozila, 105 artiljerijskih sistema i dva lakša glisera.

Ruske snage su takođe izgubile 50 višecijevnih raketnih sistema, 404 vozila, 18 protivvazdušnih raketnih sistema i tri bespilotne letjelice, navodi se u saopštenju.

Napad Rusije na Ukrajinu, koji je počeo 24. februara, izazvao je bijes međunarodne zajednice, a Evropska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Japan i Sjedinjene Američke Države (SAD) Moskvi su uvele ekonomske sankcije.

Prema podacima UN-a, u Ukrajini je od početka rata ubijeno 227 civila, a 525 ranjeno. Ukrajinske vlasti tvrde da je broj poginulih veći od 2.000. Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) procjenjuje da je više od milion ljudi izbjeglo u susjedne zemlje.

Prethodni članakUkrajinci stigli na pregovore
Naredni članakVanredni samit NATO-a: Sukob ne želimo, ali ako sukob dođe nama, spremni smo