Naslovnica Bosna i Hercegovina Podignuta optužnica protiv Aleksandra Džombića, bivšeg premijera RS

Podignuta optužnica protiv Aleksandra Džombića, bivšeg premijera RS

42
0

Optužnica je proslijeđena Okružnom sudu Banjaluka na potvrđivanje

Protiv Aleksandra Džombića, bivšeg predsjednika Vlade bh. entiteta Republike Srpske (RS), podignuta je optužnica zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja, saopšteno je iz Republičkog javnog tužilaštva RS u utorak, 4. januara.

Optužnica je, kako se navodi, u vezi sa nezakonitom dodjelom kredita Investiciono-razvojne banke RS pravnom licu “Energolinija” d.o.o. Zvornik 2012. godine u iznosu od 19.400.000 maraka (blizu 10 miliona evra).

Džombić se tereti za dodjelu tog kredita, iako je, kako se navodi u saopštenju, bio svjestan da je korisnik kreditno nesposoban i da neće moći vraćati kreditna sredstva.

Na ovaj način Investiciono-razvojnoj banci RS nanesena je šteta, a “Energoliniji” d.o.o. Zvornik pribavljena imovinska korist.

Aleksandar Džombić bio je predsjednik Vlade RS od 2010. do 2013. godine, a prije toga i entitetski ministar finansija.

Optužnica je proslijeđena Okružnom sudu Banjaluka na potvrđivanje.

„Energolinija“ je privatna firma koja je trenutno u stečaju, a u vrijeme dobijanja kredita bila je povezana sa Fabrikom glinice “Birač” u Zvorniku, na istoku Bosne i Hercegovine, koja je tada bila u vlasništvu litvanske “Ukio grupe”.

Litvanska Ukio grupa je u Bosnu i Hercegovinu došla 2001. godine kupivši Fabriku glinice Birač u Zvorniku. Koju godinu kasnije Ukio grupa, tada u vlasništvu ruskog tajkuna Vladimira Romanova, osniva i Balkan investment banku. I Birač i banka su prije nekoliko godina dovedeni do stečaja a Litvanci su pobjegli iz BiH.

Zvanične istrage su potvrdile izvlačenje stotina miliona evra iz Birača upravo preko Balkan investment banke. Novci su završavali čak i na Britanskim Djevičanskim ostrvima.

Autor: RSE

Prethodni članakObrvan: U Osijeku želim dati priliku svima, nadam se da neće biti zaraza do EP-a
Naredni članakĐoković sletio na aerodrom u Melbourneu, ali ne može da ga napusti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime