Naslovnica Bosna i Hercegovina Podignuta optužnica protiv četvorice pripadnika Armije BiH zbog ratnog zločina

Podignuta optužnica protiv četvorice pripadnika Armije BiH zbog ratnog zločina

89


Share
Tweet
Share
Share
Email

Tužilaštvo BiH je saopćilo kako krvinju planira dokazati saslušanjem 93 svjedoka i vještaka
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je protiv Dževada Avdičevića zvanog Babak, Ahmeda Hadžajlića, Muharema Efendića i Izeta Ikanovića zvanog Kratelj podiglo optužnicu za zločine nad ratnim zarobljenicima na području Teočaka počinjene tokom 1993. godine, prenosi BIRN BiH.

Oni se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba, u svojstvu zapovjednika i pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) s područja Teočaka i okoline, prema zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika.
“Što je rezultiralo zlostavljanjima, premlaćivanjima i mučenjima na ponižavajuće načine, kao i ubojstvom zarobljenika i kasnijim skrivanjem njihovih posmrtnih ostataka”, navodi se u saopćenju Državnog tužilaštva.
Prema optužnici Državnog tužilaštva, Avdičević, Hadžajlić, Efendić i Ikanović su, nezakonito i protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava, onemogućili pripadnicima VRS-a status ratnih zarobljenika i evidentiranje u zvaničnim evidencijama, te počinili i omogućili drugima da ih zlostavljaju i nanose teške tjelesne i duševne ozljede.

“Da bi nakon toga, protivno Ženevskim konvencijama, organizirali ‘prijeki sud’ i javno strijeljanje i egzekuciju dvojice zarobljenika, čije su posmrtne ostatke ukopali u prethodno iskopane grobnice, a nakon počinjenog zločina, skrivali tijelo jednog od ubijenih i onemogućili razmjenu posmrtnih ostataka”, navodi Tužilaštvo BiH.
Tužilaštvo BiH je saopćilo kako krvinju planira dokazati saslušanjem 93 svjedoka i vještaka, kao i prilaganjem više od 230 dokaznih materijala, a Sudu BiH je uputilo i prijedlog za određivanje mjera zabrane za osumnjičene.


Post Views:
12

Autor: BIRN BiH

Prethodni članakEcclestone: Mislim da se Hamilton više neće vratiti, previše je razočaran
Naredni članakBUŽIM: MINISTRICA PRIVREDE SAMRA MEHIĆ SA SARADNICIMA U POSJETI PODUZETNICIMA I OBRTNICIMA