Naslovnica Bosna i Hercegovina Podignuta optužnica za zločin protiv čovječnosti na području Kotor Varoši

Podignuta optužnica za zločin protiv čovječnosti na području Kotor Varoši

48
0

Optužnicom je obuhvaćeno nezakonito zatvaranje i progon više stotina osoba, kao i strijeljanja i ubistva više destina osoba

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv jedne osobe za zločin protiv čovječnosti na području Kotor Varoši, javlja Anadolu Agency (AA).

Tužilac Posebno odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Zdravka Samardžije rođenog 1954. godine u Sanskom Mostu.

Optuženi se tereti da je, u svojstvu člana komande Specijalnog odreda milicije CSB Banja Luka, komandujući jedinicom zajedno sa Ljubanom Ećimom, zajedno sa drugim osobama iz struktura vojske i policije, učestvovao u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor-Varoši i okolnih mjesta, navedeno je u saopćenju Tužiaštva Bosne i Hercegovine.

Optužnicom je obuhvaćeno nezakonito zatvaranje i progon više stotina osoba, kao i strijeljanja i ubistva više destina osoba koje su ubijene na različitim lokacijama, među kojima je bilo i djece kao i osoba starije životne dobi.

Također, optuženi se tereti i za mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje i nanošenje teških fizičkih i psihičkih povreda, koje su ostavile trajne posljedice na zdravlje žrtava, paljenje kuća i uništavanje imovine protjeranih civila.

Optužnica obuhvata i razaranje, pljačkanje i uništenje 16 džamija, katoličkih crkvi i drugih vjerskih objekata, među kojima i objekata starih više stotina godina, koji predstavljaju kulturno-historijske spomenike.

Optuženi se tereti za krivično djelo zločina protiv čovječnost, a krivnju optuženog tužilaštvo će dokazivati pozivanje više od 270 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Prethodni članakDeset namirnica koje jačaju snagu vašeg mozga
Naredni članakOko 13 miliona ljudi u lockdownu zbog 127 zaraženih koronavirusom

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime