Naslovnica Svijet Pogodila ih najveća oluja u zadnjih nekoliko godina, obilne kiše odnijele ljudski...

Pogodila ih najveća oluja u zadnjih nekoliko godina, obilne kiše odnijele ljudski život

14

Japanska Meteorološka agencija upozirila je da treba biti na oprezu zbog obilne kiše, udara vjetra i visokih talasa.

Tajfun “Nanmadol” donio je danas veoma snažan vjetar i rekordnu količinu kiše u dijelovima Japana, a u jednoj od najvećih oluja posljednjih godina u ovoj zemlji poginula je najmanje jedna osoba, pojedine fabrike obustavile su rad, a poremećen je i saobraćaj.

Premijer Fumio Kishida do sutra je odgodio odlazak u New York, gdje treba da govori na Generalnoj skupštini UN. Premijer je ostao kod kuće kako bi pratio posljedice oluje, prenijeli su mediji.

Climate change is real and its happening. Flooding of the Miyagawa River in Yufuin City, Yufu City, Oita Prefecture caused by a typhoon. Kyushu. Japan

#storm #stormhour #hurricane #typhoon #Japan #TyphoonNanmadol #Climatecrisis #Japan pic.twitter.com/Kvw4JFWRN8

— Emaan Danish Khan (@EmaanzT) September 18, 2022

Japanska Meteorološka agencija upozirila je da treba biti na oprezu zbog obilne kiše, udara vjetra i visokih talasa.

Ovo je 14. tajfun u Japanu ove sezone, a oluja je kasno sinoć stigla do kopna u oblasti grada Kagoshima, nakon čega je zahvatila zapadno ostrvo Kyushu i glavno ostrvo Honshu.

Strong valley flow in Japan in cities affected by #typhoon #نانمادول 🇯🇵#Nanmadol #stormhour #hurricane #thunderstorm #Japan #TyphoonNanmadol #日本 #Japanese pic.twitter.com/jJYGcwI71A

— Siraj Noorani (@sirajnoorani) September 18, 2022

U prefekturi Miazaki izlila se rijeka, poplavljena su polja i putevi, prikazao je nacionalni medijski servis NHK. Jedan čovjek je poginuo kada je njegov automobil zahvatila bujica, navodi se u izvještaju.

Povrijeđeno je najmanje 69 osoba, a oko 340.000 domaćinstava jutros je bez struje. Većina škola danas je ionako zatvorena zbog državog praznika.

Prethodni članakTanja Savić priznala: Imala sam koronu i nastupala sam tako bolesna
Naredni članakAutomobil sletio u Neretvu, vozač nepovrijeđen