Naslovnica Magazin Političari svađu riješili tučom u ringu: Krcata dvorana i kontroverzna odluka sudaca

Političari svađu riješili tučom u ringu: Krcata dvorana i kontroverzna odluka sudaca

46
0

Britanski dnevni list The Guardian osigurao nam je detaljan opis borbe u školskoj dvorani ispunjenoj, očekivano, do posljednjeg mjesta

Dvojica političara u brazilskoj Amazoniji pokazala su nesvakidašnju srčanost.

Simão Peixoto, čelnik grada Borba, smještenog oko 120 kilometara južno od Manausa, dobio je ne baš rukavicu u lice, ali bivši ga je vijećnik Erineu da Silva pozvao da na ulici šakama riješe razmirice.

Peixoto je rekao da on nije neki grubijan koji se tuče na ulici, ali je rekao da će se s izazivačem pobiti u ringu.

Britanski dnevni list The Guardian osigurao nam je detaljan opis borbe u školskoj dvorani ispunjenoj, očekivano, do posljednjeg mjesta. Iako se ulaz plaćao, ali ko ne bi pogledao gradonačelnika kako se tuče!

Brazil je to pa nije moglo proći bez religije – gradonačelnik je ušao u ring ogrnut ručnikom na kojem je pisalo “Isus”.

Počelo je opako, Peixoto (39) je odmah srušio da Silvu (45) na pod, ali se on oporavio i navalio pa je nakon tri runde gradonačelnik jedva hodao, prenose lokalni mediji, a piše Guardian. Da bi pobijedio sudačkom odlukom, što je izazvalo nezadovoljstvo gledateljstva.

Koliko god zabavno zvučala, ova je priča simptom dubokog problema demokratije. Schwarzkopf bi spasio brojne živote da je mogao prebiti Sadama, ali demokratski se sporovi rješavaju riječima i za to predviđenim mehanizmima.

Kad na bilo koji način dovedemo te mehanizme u pitanje, demokratija umire, a ljudski su životi ugroženi. Poruka svima koji bi pomislili da bi se to moglo preslikati.

Prethodni članakJasmila Žbanić: “Quo vadis, Aida” govori o Evropi onoliko koliko govori i o nama
Naredni članakZaraženi omikronom redom prijavljuju neobičan simptom!?

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime