Naslovnica Svijet Politico: Trump je nakon poraza naredio da se zaplijene glasačke mašine

Politico: Trump je nakon poraza naredio da se zaplijene glasačke mašine

68

Eksplozivni dokument koji je objavio Nacionalni arhiv otkriva krajnje mjere koje je bivši republikanski predsjednik bio spreman poduzeti kako bi ostao na vlasti

Mjesec dana nakon poraza Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima 2020., u prijedlogu izvršne uredbe Bijele kuće bilo je naređeno najvišim vojnim dužnosnicima u zemlji da zaplijene glasačke strojeve diljem Sjedinjenih Država, vidi se iz dokumenata koje je otkrio medij Politico.

Eksplozivni dokument koji je objavio Nacionalni arhiv otkriva krajnje mjere koje je bivši republikanski predsjednik bio spreman poduzeti kako bi ostao na vlasti, prenosi Hina

“Od danas, ministar odbrane treba zaplijeniti, skupiti, sačuvati i istražiti sve strojeve, svu opremu, sve informacije pohranjene u elektroničkom obliku u vezi s izborima”, ističe se u tom prijedlogu na tri stranice koji nikad nije potpisan.

Izvršna uredba s nadnevkom 16. decembra 2020. predviđala je i imenovanje posebnog odvjetnika koji bi podizao tužbe za sve navodne prijevare koje bi se utvrdile tijekom zapljene.

Nabrojane su mnoge teorije zavjere

Kako bi se opravdao prijedlog izvršne uredbe, u dokumentu se nabraja niz teorija zavjere, više puta opovrgnutih, o tome da su glasački strojevi hakirani. Ne zna se tko je autor tog prijedloga.

On je dio više od 750 dokumenata predanih povjerenstvu Zastupničkog doma zaduženom za istragu o napadu na Kapitol, nakon što je Vrhovni sud odbio Trumpov zahtjev da se zabrani njihovo objavljivanje.

Trump: Izbori su mi ukradeni

Povjerenstvo, sastavljeno većinom od demokratskih zastupnika, želi utvrditi odgovornost Donalda Trumpa i njegova okružja u napadu na zgradu Kongresa 6. janura prošle godine.

Godinu dana nakon službenog odlaska s dužnosti Trump i dalje tvrdi da su mu izbori 2020. ukradeni. Ankete pokazuju da ga podupire više od polovine republikanskih birača.

Prethodni članakAerodrom u Istanbulu zatvoren zbog snijega
Naredni članakMedvedev i Tsitsipas u polufinalu Australian Opena