Naslovna USK Poljoprivrednici tokom čišćenja parcele pronašli minu kod Bihaća

Poljoprivrednici tokom čišćenja parcele pronašli minu kod Bihaća

Od admin
A+A-
Resetiraj

U naselju Bugar kod Bihaća, nedaleko od granice s Hrvatskom, radnik Agrodara jutros je pronašao minu, zaostalu od rata okončanog prije skoro tri decenije. Riječ je o državnom zemljištu koje je ova specijalizirana poljoprivredna zadruga dobila u zakup ove godine.
U toku je njegovo čišćenje i priprema za jesenju sjetvu, potvrdio je Mesud Keranović iz Agrodara.

– Radili smo prvo s malčerom, pa podrivačima. Čistimo jer je to zarasla parcela. Kupili smo i frezu za kamen i traktor u koje smo uložili milion maraka. Pripremamo taj dio za pšenicu, priča Keranović, koji zbog bolesti nije bio na polju, ali su ga o pronađenoj mini obavijestile kolege.
Odmah je kaže pozvao Centar za uklanjanje mina Bosne i Hercegovine (BHMAC), no telefonski broj nije u funkciji, pa su obavijestili općinu i policiju koja je stigla na lice mjesta.

– Podrivač je tu prošao prije oko desetak dana, sada treba freza da prođe. To je s naše strane, dakle, naša vojska ih je postavila. Radnik je slučajno jutros vidio, poslao mi je fotografiju i pitao je li ovo mina, odmah sam rekao da jeste, da je ne diraju i da se sklone, kaže Keranović, navodeći da je riječ o protivtenkovskoj mini.
Sama sreća ih je poslužila u ovom slučaju, smatra Mesud, koji kaže kako je samo traktor težak 20 tona, a freza osam tona. Vjeruje kako je na ovom području još mina, a trenutno su obustavili sve radove.

Slični članci

O nama

Buzimpress.ba je pouzdan i informiran online portal posvećen pružanju najsvježijih lokalnih i regionalnih vijesti iz Bužima i okoline, prateći najvažnije događaje i teme koje oblikuju život zajednice. Sadrži bogat spektar članaka, intervjua i reportaža kako bi svojim čitateljima omogućio sveobuhvatan uvid u vijesti iz Krajine.

@2023 – Sva prava zadržana. Designed and Developed by HAJ CODE