Naslovnica Svijet Poplave i klizišta nosili pred sobom, krovovi kuća vire iznad rijeke blata,...

Poplave i klizišta nosili pred sobom, krovovi kuća vire iznad rijeke blata, veliki je broj poginulih

22

Fotografije su pokazale kako krovovi nekoliko kuća u Bungi, jednoj od pogođenih zajednica Leytea, vire iznad rijeke blata

Spasioci su danas nastavili potragu za preživjelim u selima pogođenim poplavama i klizištima u središnjim Filipinima, dok je broj poginulih u tropskoj oluji Megi porastao na 27.

Najmanje 21 osoba poginula je nakon što su klizišta zahvatila nekoliko sela u pokrajini Leyte, jednom od najteže pogođenih olujom, saopćile su lokalne vlasti, javlja AFP.

Tri osobe su također poginule u središnjoj pokrajini Negros Oriental i tri na glavnom južnom otoku Mindanao, prema nacionalnoj agenciji za katastrofe.

Landslide @ Brgy. Bunga, Baybay City, Leyte, Philippines due continuous rain brought about by #AgatonPH. Summer Season and yet this Climate Change is happening in our eyes. Typhoon #Malakas is also enhancing the rains. #LeyteNeedsHelp pic.twitter.com/SIpoFIGPFS

— Z’s Opinion (@zaido_aquino) April 11, 2022

Fotografije su pokazale kako krovovi nekoliko kuća u Bungi, jednoj od pogođenih zajednica Leytea, vire iznad rijeke blata.

Spasilački napori bili su usmjereni na obližnje selo Kantagnos, za koje je dužnosnik rekao da su ga pogodila dva klizišta.

Neki stanovnici uspjeli su pobjeći ili su živi izvučeni iz blata, ali za mnoge još postoji zabrinutost da su zaglavljeni.

📍 Filipinler

Agaton tayfunu ülkeyi adeta felç etti.#Philippines #typhoon #pazartesi #sondakika pic.twitter.com/TZm26M9myO

— Carpin Floyd (@floydcarpin) April 11, 2022

Potvrđeno je da je pet osoba umrlo u Kantagnosu, ali nema još tačnih informacija koliko se vodi kao nestalo.

Na snimci Filipinske obalne straže objavljenoj na Facebooku vidi se kako šest spasilaca nose ženu koja je sva u blatu na nosilima kako bi je izveli na sigurno.

IN PICTURES: Rescuers wade through mud and chest-deep waters to look for survivors after tropical storm Megi triggered landslides in central Philippines https://t.co/tBLN16E84e(Photos: AFP/Philippine Coast Guard) pic.twitter.com/yCO8crYgR6

— CNA (@ChannelNewsAsia) April 12, 2022

– Došlo je do malog odrona i neki su ljudi uspjeli pobjeći na sigurno, a onda se aktiviralo veliko klizište koje je prekrilo cijelo selo – rekao je Jose Carlos Cari, gradonačelnik Baybay Cityja Leyte, za lokalni televizijski program DZMM Teleradyo.

Search for survivors in Philippine villages hit by landslides.

Rescuers hampered by mud and rain are searching or survivors of landslides that smashed into villages in the central Philippines, as the death toll from tropical storm Megi rises to 27https://t.co/Z4u8Ox8Hk4 pic.twitter.com/sD0hqWgTXx

— AFP News Agency (@AFP) April 12, 2022

– Tražimo mnogo ljudi, tamo ima 210 domaćinstava – rekao je on dodajući da loše vrijeme ometa napore spašavanja.

Nisvet Jusić
Prethodni članakUkrajinci objavili nove podatke o ruskim gubicima, raste broj uništene vojne opreme
Naredni članakUkrajinci pričaju o simptomima: Je li Rusija koristila hemijsko oružje u napadima na Mariuopolj?