Naslovnica Svijet Popušta li Njemačka korona mjere: Nema više maski u javnom prevozu?

Popušta li Njemačka korona mjere: Nema više maski u javnom prevozu?

6

Prema Zakonu o zaštiti od infekcija, savezne zemlje mogu same odlučiti jesu li maske obvezne u lokalnom prijevozu

Mjera koja propisuju obvezno nošenje maski za zaštitu od koronavirusa u autobusima i vozovima mogla bi biti ukinuta, pišu njemački mediji. Premijer Schleswig-Holsteina Daniel Günther ne želi produžiti obavezu nošenja maski u lokalnom javnom prijevozu nakon kraja godine, piše Fenix magazin.

“Zalažemo se za preporuku maski umjesto obveznog zahtjeva za maskama, jer se građani mogu zaštititi i sami odlučivati”, glasnogovornik za zdravstvenu politiku parlamentarne skupine FDP-a Andrew Ullmann. Dakle, građani bi mogli sami odlučivati hoće li nositi maske u javnom prijevozu.

Upitno ukidanje izolacije

S druge strane, glasnogovornik za zdravstvenu politiku Zelenih u Bundestagu, Janosch Dahmen, odbacio je ublaženi zahtjev za nošenje maski u lokalnom prijevozu, kao i najavljeno ukidanje izolacije za osobe zaražene koronom od strane četiri savezne zemlje.

“Nema novih, medicinski evidentnih razloga zašto bi sada trebalo postojati odstupanje od prijašnjih zakonskih mjera za izolaciju ili obavezu za nošenje maske u lokalnom prijevozu”, rekao je Dahmen za njemačke medije.

Naprotiv, “dosljedno prekidanje lanaca zaraze korona virusom i smanjenje rizika od zaraze” izuzetno je važno u kontekstu naglog porasta sezonskih respiratornih bolesti u sljedećim mjesecima.

“Ostanite kod kuće ako imate simptome”

Premijer Schleswig-Holsteina Daniel Günther (CDU) ne namjerava produžiti zahtjev za maskama u autobusima i vozovima nakon kraja godine. Želio je postići što ujednačeniji propis u razgovorima s drugim zemljama, rekao je u petak. Günther je apelirao na osobnu odgovornost: “Ostajete kod kuće ako imate simptome”. Nada se da će i druge zemlje slijediti njihov primjer.

Prema Zakonu o zaštiti od infekcija, savezne zemlje mogu same odlučiti jesu li maske obvezne u lokalnom prijevozu. Zahtjev nošenja maski u cijeloj zemlji primjenjuje se na vlakove na duge relacije. Schleswig-Holstein je u petak, zajedno s Baden-Württembergom, Bavarskom i Hessenom, već najavio da će ukinuti obvezu izolacije zaraženih osoba.

S druge strane, premijer Donje Saske Stephan Weil je oprezan. “Čak i da svi poželimo nešto drugo, pandemija nije gotova. To dokazuje relativno visok broj smrtnih slučajeva, koje nastavljamo bilježiti”, rekao je političar SPD-a za njemačke medije. “Iskustvo je pokazalo da su problemi još veći u zimskoj sezoni. U tom kontekstu, ostat ćemo oprezni u Donjoj Saskoj”, dodao je.

Prethodni članakMladi Krupljanin prvi u prestižnoj kategoriji
Naredni članakOvo je strogo zabranjeno u Kataru, pogledajte listu: Alkohol, svinjsko meso, homoseksualnost, vanbračni seks…