Naslovnica Bosna i Hercegovina Poslanik u Bundestagu: Dio bh. političara govori da želi u EU, a...

Poslanik u Bundestagu: Dio bh. političara govori da želi u EU, a moli Boga da do toga ne dođe

48

“Najprominentnija tema i situacija je ponašanje gospodina Dodika, ali i druge teme poput Izbornog zakona, i na kraju krajeva pitanje koliko ozbiljno politički akteri u BiH žele ući u EU, s obzirom kako se trenutno ponašaju. Ta cijela diskusija traženja rješenja oko Izbornog zakona postaje polako smiješna po našim ocjenama”, rekao je Juratović

Ne želimo graditi sistem u Bosni i Hercegovini u kojem će visoki predstavnik ići sa palicom bonskih ovlaštenja, ali ako bude potrebno i to će se upotrijebiti, rekao je za BHRT Josip Juratović, poslanik u Bundestagu.

On je za emisiju “BHT1 uživo” kazao da u Bundestagu prate situaciju u BiH, te da se na osnovu ocjene visokog predstavnika u BiH Christijana Schmidta moglo zaljučiti da je ona zabrinjavajuća.

“Najprominentnija tema i situacija je ponašanje gospodina Dodika, ali i druge teme poput Izbornog zakona, i na kraju krajeva pitanje koliko ozbiljno politički akteri u BiH žele ući u EU, s obzirom kako se trenutno ponašaju. Ta cijela diskusija traženja rješenja oko Izbornog zakona postaje polako smiješna po našim ocjenama”, rekao je Juratović.

On posebno ističe da pregovori oko Izbornog zakona u BiH moraju biti kompatibilni sa ciljevima ulaska u EU.

“Ne može se trgovati sa pravilima igre koja važe u Evropskoj uniji”, ističe poslanik Bundestaga.

Juratović je saglasan sa stavom Odbora njemačkog Bundestaga da uslovljavanje finansijskih sredstava namijenjenih BiH mora postati pravilo.

“Ja dugo govorim da sva sredstva namijenjana za BiH treba konkretno kondicionirati i to će biti praksa ubuduće – sredstva koja se daju BiH u ruke političkim strukturama treba konkretizovati i kondicionirati na konkretnim projektima za koje su ta sredstva namijenjena i imati nadzor nad primjeni tih sredstava”, objašnjava Juratović.

On naglašava da EU nema jednistven stav prema BiH.

“Sigurno nećemo dobiti jedisntven stav EU. Jako dobro znamo to teško naći sa Orbanom. Bitno je da se demoktarski principi koji važe u EU primjenjuju”, kazao je Juratović, te dodao da i EU mora jasno izraziti svoju političku volju da BiH, odnosno Zapadni Balkan, želi u EU.

“Trebamo političke odluke i plan kako sprovesti te zemlje u Evropsku uniju”, ističe poslanik Bundestaga.

On smatra da dio političkih aktera govori da želi u EU, a “moli Boga da do toga ne dođe”.

“Znaju da procesi koje moraju spovesti, prije svega po pitanju suzbijanja korupcije, će ugroziti i njihovu sudbinu”, naglašava on.

Juratović je kazao da jedino svojest građana može mijenjati situaciju u BiH.

“Da postave pitanja šta je sa zdravstvom, obrazovanjem, infrastrukturom, radnim mjestima. To mora biti kriterij za sljedeće izbore, onda će se mnogi problemi mnogo brže rješavati”, naglašava Juratović.

Prethodni članakStoltenberg: NATO će ove sedmice odgovoriti na prijedloge Rusije
Naredni članakKORONA BILANS U USK: TESTIRANO 386 UZORAKA, 127 NOVOZARAŽENIH OSOBA, JEDAN SMRTNI ISHOD