Naslovnica Bosna i Hercegovina Potvrđena optužnica protiv Nefaila Čehića zbog ozbiljnih prijetnji upućenih zaposlenicima BIRN BiH

Potvrđena optužnica protiv Nefaila Čehića zbog ozbiljnih prijetnji upućenih zaposlenicima BIRN BiH

1

Optuženi se tereti da je 7. augusta 2020. godine sa svog korisničkog Facebook profila na Facebook profil pod nazivom “Detektor” redakcije BIRN BiH, uputio ozbiljne prijetnje po život i tijelo zaposlenih u Balkanskoj istraživačkoj mreži BiH

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva protiv Nefaila Čehića zbog krivičnog djela “ugrožavanje sigurnosti”, odnosno jer je sa svoga na Facebook profil “Detektora“, redakcije Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), uputio ozbiljne prijetnje po život i tijelo zaposlenih.

U optužnici se navodi da je Čehić 7. augusta 2020. ozbiljnom prijetnjom, da će napasti na život i tijelo zaposlenih u redakciji BIRN-a BiH – svjestan da navedenim ugrožava njihovu sigurnost i izaziva uznemirenje, što je i htio – sa svog korisničkog Facebook profila “Ljepota prirode” na Facebook profil “Detektor”, redakcije BIRN-a BiH u Sarajevu, poslao poruku sa sadržajem ozbiljne prijetnje.

Optuženi je psovao i vrijeđao novinare BIRN-a BiH, pominjući terorističku organizaciju ISIL, između ostalog istakavši: “Sve vas treba po kratkom postupku”, što je, kako se navodi u optužnici, izazvalo osjećaj ugroženosti za sopstveni život i tijelo, te uznemirenje kod zaposlenih u redakciji.

Čehić je poslao poruku nakon što je BIRN BiH objavio analizu i 116. epizodu magazina “TV Justice“ pod nazivom “Može li se bivšim borcima ISIL-a u BiH suditi i za ratne zločine“. Ova emisija govori o mogućnosti da se povratnicima sa ratišta u Siriji, osim za terorizam, sudi i za ratne zločine, što je praksa nekih evropskih zemalja kojom se povećavaju kazne za pridruživanje terorističkoj organizaciji takozvane Islamske države.

Prethodni članakLukač osuđen zbog šamaranja Stanivukovića