Naslovnica Bosna i Hercegovina Potvrđena optužnica protiv Tripkovića za silovanja u Foči

Potvrđena optužnica protiv Tripkovića za silovanja u Foči

104

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Novica Tripković djela za koja ga se tereti počinio u periodu između 2.8.1992. i 9.8.1992. godine

Sud Bosne i Hercegovine je 5.1.2022. godine potvrdio optužnicu Tužilaštva BiH od 22.12.2021. godine, kojom se optuženi Novica Tripković zvani Vojvoda tereti za počinjenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka g), u vezi s članom 53. i članom 180. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Novica Tripković u periodu između 2.8.1992. i 9.8.1992. godine, na području općine Foča, u vrijeme širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga tzv. Srpske Republike BiH, a potom Republike Srpske, koji je trajao najmanje od aprila 1992. do oktobra 1994.godine, usmjeren protiv civilnog bošnjačkog stanovništva općine Foča, prisilio na seksualni odnos dvije osobe, na način detaljnije opisan u optužnici Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je 12. januara, zbog bojazni da bi mogao pobjeći u Crnu Goru, predložilo određivanje mjera zabrane za Novicu Tripkovića.

Državni sud je Tripkovića u junu 2011., nakon što je prihvaćen sporazum o priznanju krivnje koji je potpisao s Tužilaštvom BiH, osudio na osam godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih 1992. na području Foče, odnosno silovanja i zlostavljanja oštećene A-1 te ubistva Vejsila Delića.

Kasnije je pravosnažnom presudom Suda BiH, koja je otpremljena u februaru 2017., osuđen na osam godina zatvora jer je 1. augusta 1992. ili približno tog datuma, i pored protivljenja stražara, s maloljetnim djetetom i još jednim nepoznatim vojnikom ušao u školu u Kalinoviku, gdje su pretukli zatočenike Suada Hasanbegovića, Sejdu Kešu i Edina Biču. Prema presudi, od posljedica premlaćivanja je podlegao Kešo, dok su iz vatrenog oružja ubijeni Hasanbegović i Bičo.

Tripković je istom presudom oslobođen optužbe za ubistvo civila Hašima Hatića, dok se skupa s njim u ovom predmetu sudilo Zoranu Bjelici, koji je oslobođen optužbe za zločine u Kalinoviku.

Prethodni članakPlaćaju mu da ne radi ništa: Odlično sam popunjen, imam tri termina dnevno
Naredni članakBlažević: Nije lako otići čovjeku koji je još uvijek, kako kažu u Bosni, “bistar”