Naslovnica Bosna i Hercegovina Potvrđena oslobađajuća presuda Jahji Vukoviću za ratovanje u Siriji

Potvrđena oslobađajuća presuda Jahji Vukoviću za ratovanje u Siriji

100

Predsjedavajući Sudskog vijeća Nenad Šeleda je tokom obrazloženja prvostepene presude rekao kako Tužilaštvo nije van razumne sumnje uspjelo dokazati da je počinjeno krivično djelo u vrijeme i na način kako je to opisano u optužnici

Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Jahja Vuković oslobođen optužbe za organiziranje terorističke grupe, odnosno pridruživanje terorističkim organizacijama u Siriji, potvrdio je njegov branilac za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Kako je kazao branilac Senad Dupovac, Sud BiH je odbio žalbu Državnog tužilaštva na prvostepenu presudu, kojom je Vuković u oktobru 2021. godine oslobođen optužbe.

Vuković je oslobođen optužbe da je kao maloljetnik u junu 2014. napustio teritoriju BiH i otišao u Njemačku, odakle je u augustu iste godine otišao u Antaliju u Turskoj, te prešao granicu sa Sirijom i boravio na području grada Jisr al-Shugura, gdje je sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga “Džebatul Nusra fronta” sve do sloma i poraza struktura ISIL-a.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Nenad Šeleda je tokom obrazloženja prvostepene presude rekao kako Tužilaštvo nije van razumne sumnje uspjelo dokazati da je počinjeno krivično djelo u vrijeme i na način kako je to opisano u optužnici.

Tužilaštvo je pred Apelacionim vijećem u decembru 2021. godine zatražilo ukidanje oslobađajuće presude, navodeći da je došlo do povreda postupka i da je presudom pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Prethodni članakNakon Đokovića i češka teniserka mora u isti hotel
Naredni članakKieran Trippier potpisao za Newcastle