Naslovnica Bosna i Hercegovina Pozder: Gradnja terminala za kerozin uznemirila građane Dobrinje

Pozder: Gradnja terminala za kerozin uznemirila građane Dobrinje

58

Da je područje aerodroma ranije proglašeno područjem od značaja, vjeruje da bi prostor bio zaštićen i osiguran za optimalan razvoj

Federalno ministarstvo prostornog uređenja pripremit će odluku o proglašenju Međunarodnog aerodroma Sarajevo područjem od značaja za Federaciju BiH, ističu iz Naše stranke i dodaju da je to uslijedilo nakon što usvojene inicijative zastupnice Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Fedeacije BiH Nasihe Pozder.

Ona tvrdi da bi se time, iako sa zakašnjenjem, osiguralo adekvatnije planiranje razvoja aerodroma, jedne od najvažnijih transportnih tačaka u državi.

– Nakon donošenja ove odluke moći će se pristupiti i izradi planske dokumentacije za područje aerodroma. Nelogično je da ovo Vlada do sada nije uradila te da je jedan ovako bitan društveni resurs razvijan bez jasnog i zvaničnog plana, izrađenog i usvojenog u skladu s propisima i zakonima. Ovim povodom sam uputila amandman kojim tražim da se u budžetu za 2022. godinu izdvoje sredstva za izradu plana – kaže Pozder.

Zastupnica Naše stranke izražava sumnju i da je jedna od posljedica neblagovremenog donošenja odluke i adekvatnog planskog dokumenta, gradnja terminala za kerozin koja je uznemirila građane Dobrinje, saopćeno je iz Naše stranke.

– Ta je gradnja izazvala brojne polemike u javnosti. Od sigurnosti građana, posljedica po okoliš, pa do legalnosti izdavanja dozvola. Čuli smo zahtjeve građana i uključili se na svim nivoima u raspetljavanje ovog slučaja – kazala je.

Da je područje aerodroma ranije proglašeno područjem od značaja, vjeruje da bi prostor bio zaštićen i osiguran za optimalan razvoj.

– Ovako, svjedočimo privatnim inicijativama koje se pokušalo predstaviti kao javni interes, gradnji objekata koji su u razvojnim planovima aerodroma takođe planirani pa bi sada mogli biti multiplicirani, gradnji objekata za koje nema pravno valjane prostorne osnove – izjavila je Pozder.

Prethodni članakNove mjere u RS, iza ponoći mogu raditi samo noćni klubovi
Naredni članakBlinken: Brzi, teški i jedinstveni odgovor Rusiji ukoliko napadne Ukrajinu