Naslovnica Bosna i Hercegovina Poznata turska novinarka uhapšena zbog objave na Twitteru o Erdoganu

Poznata turska novinarka uhapšena zbog objave na Twitteru o Erdoganu

69

Otkako je Erdogan 2014. godine postao predsjednik, 160.169 istraga je započeto zbog vrijeđanja predsjednika, otvoreno 35.507 slučajeva, a 12.881 je završilo presudom

Turski sud je poznatoj novinarki Sedef Kabas u subotu odredio pritvor, dok čeka suđenje pod optužbom da je uvrijedila turskog predsjednika Erdogana i time prekršila zakon, prema kom su do sada procesuirane desetine hiljada ljudi, objavio je turski CNN, prenosi Hina.

Policija je privela Kabas oko dva sata nakon ponoći i prvo je odvela do glavne policijske stanice u Istanbulu, a zatim je premjestila u gradsku sudnicu, gdje joj je sud odredio zvanično hapšenje, rekao je televizijski voditelj.

Navodna uvreda odnosi se na komentar u vezi sa kabinetom predsjednika, koji je Kabas izgovorila na protivrežimskom televizijskom kanalu i na svom Twitter nalogu, zbog čega su je osudili neki vladini zvaničnici.

“Čast kabineta predsjednika je čast naše zemlje. Osuđujem vulgarne uvrede usmjerene protiv našeg predsjednika i njegovog kabineta”, napisao je na Twitteru direktor za komunikacije u turskoj vladi Fahretin Altun.

Merdan Janardag, glavni urednik kanala Tele 1, na kojem je Kabas komentarisala predsjednikov kabinet, oštro je osudio njeno hapšenje.

“Njeno privođenje tokom noći, u dva sata ujutro, zbog komentara je neprihvatljivo”, napisao je on na Twitteru i dodao da je riječ o “pokušaju zastrašivanja novinara, medija i društva”.

Zakon o vređanju predsjednika predviđa zatvorsku kaznu u trajanju od jedne do četiri godine.

Prošlog oktobra, Evropski sud za ljudska prava je pozvao Tursku da promijeni zakon, nakon što je ocijenio da bi zadržavanje osoba na temelju tog zakona značilo kršenje slobode izražavanja.

Hiljade ljudi je optuženo i osuđeno zbog vrijeđanja Erdogana u proteklih sedam godina otkako je premijersku fotelju zamijenio predsjedničkom.

Više od 30.000 istraga pokrenuto je 2020. godine zbog sličnih optužbi, otvoreno je 7.790 slučajeva, od kojih je 3.325 završilo osudom, prema podacima turskog ministarstva pravosuđa, što su nešto niži brojevi od onih iz 2019.

Otkako je Erdogan 2014. godine postao predsjednik, 160.169 istraga je započeto zbog vrijeđanja predsjednika, otvoreno 35.507 slučajeva, a 12.881 je završilo presudom.

Prethodni članakSnijeg stvara probleme vozačima, evo na kojim putnim pravcima je najteža situacija
Naredni članakVrhunac ledenog vala u BiH je pred nama, temperature padaju do -26