Naslovnica Bosna i Hercegovina Pravoslavni vjernici danas proslavljaju Božić

Pravoslavni vjernici danas proslavljaju Božić

71

Prema običaju, kod pravoslavaca na Božić u kuću rano ujutro dolazi polaznik, po pravilu muškarac, koji čestita praznik i poželi sreću, napredak i zdravlje domaćinovom domu

Širom svijeta pravoslavni vjernici koji poštuju julijanski kalendar danas proslavljaju Božić.

Jutarnja liturgija za Božić najveća je i najvažnija liturgija koja se služi na taj praznik.

Božiću prethodi post od 40 dana, a na dan praznika trpeza je bogata i mrsna. Prema običaju, kod pravoslavaca na Božić u kuću rano ujutro dolazi polaznik, po pravilu muškarac, koji čestita praznik i poželi sreću, napredak i zdravlje domaćinovom domu.

Na ovaj praznik pravoslavni vjernici pozdravljaju se sa “Hristos se rodi”, a odgovara se sa “Vaistinu se rodi”. Božić se slavi tri dana.​​​​​​​

Hrizostom, mitropolit dabrobosanski tim povodom uputio je božićnu poslanicu u kojoj pozvao da dočekujući rođenje Hristovo radujući se ovom istorijskom događaju, vjernici ne zaborave suštinu ovog praznika.

“Božić je i praznik našeg porodičnog i društvenog zajedništva. Upravo sam Gospod nam je pokazao svojim primjerom da se božanska Ljubav mora dijeliti sa bližnjima i daljnjima. Ta ljubav nije izražajna fikcija već je to djelotvorna ljubav, koja djela kako u svakom vremenu, tako isto i u svim prilikama i okolnostima. Neka nam Božić bude Božić otvorenih vrata i otvorenih srca ne samo za Boga, za Hrista Gospoda, već i za one za koje je sam On rekao – ako primiste jednoga od ovih malih, ako ga odjenuste, ako ga nahraniste ili napojiste, ako ga u bolnici posjetiste ili u tamnici obiđoste, sve to Meni učiniste”, navedeno je u poslanici.

Istaknuto je kako Božić nije samo praznik sjećanja, već prije svega i iznad svega uvijek i iznovi novi događa u srcima, u biću vjernika, u Crkvi i zajednici.

”Na žalost, živimo u vremenu humanitarne katastrofe neviđene i nečuvene u istoriji”, naveo je mitropolit, između ostalog.

“U ime Boga i u ime istinskog humanizma pozivamo naučnike i ohrabrujemo ih da nam otkriju svu naučnu istinu o Covid-19, da se bore da iznađu što bolje i sigurnije lijekove i sredstva prevencije protiv ovog pan-ubice“, navedeno je u poslanici.

Autor: Anadolu Agency (AA)

Prethodni članakOblačno vrijeme jutros u BiH, krajem dana moguća kiša i snijeg
Naredni članakNaslovi za Halep, Anisimovu i Barty