Naslovnica Svijet “Prečesto se čuje da obični Rusi ne bi trebali trpjeti zbog sankcija”

“Prečesto se čuje da obični Rusi ne bi trebali trpjeti zbog sankcija”

29

Ukrajinsko ministarstvo odbrane koje je objavilo snimku na Twitteru ističe kako je ona dokaz da ovo nije samo Putinov rat

Najnoviji prizori iz regije Kursk na zapadu Rusije prikazuju civile uz rub ulice kako kliču i mašu Putinovim vojnicima koji u konvoju tenkova i kamiona kreću u borbu u Ukrajinu.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane koje je objavilo snimku na Twitteru ističe kako je ona dokaz da ovo nije samo Putinov rat.

“Ovo je i njihov rat. Prečesto se čuje da obični Rusi ne bi trebali trpjeti zbog sankcija. Naposljetku, Putin je, a ne oni, taj koji je započeo rat”.

“U ovom videu stanovnici regije Kursk veselo pozdravljaju ruske vojnike koji odlaze pljačkati, silovati i ubijati Ukrajince”, piše u opisu videa.

Na snimku se vidi narod koji maše zastavama i navija – jedan iz mase nosi trenerku s natpisom SSSR na leđima, a tu je i dijete koje maše ruskim vojnicima odjeveno u kopiju uniforme.

This is their war too. It is often said that ordinary russians should not suffer from sanctions: after all, it’s putin, not them, who started the war. In this video, residents of russia’s Kursk region happily see off russian soldiers to go rob, rape and kill Ukrainians. pic.twitter.com/pAkEdwGMBl

— Defence of Ukraine (@DefenceU) April 10, 2022

Snimke iz Kurska mnoge su asocirale na snimke iz 1991. godina, kada građani Beograda bacaju cvijeće na tenkove JNA koji kreću da razore Vukovar.

Welcome to Vukovar 1991 https://t.co/kOheVbWH3r pic.twitter.com/NnvDKxavcC

— Ani Galović  (@AniGalovic) April 10, 2022

Putin je trenutno fokusiran na istok Ukrajine, što bi mogao biti pokušaj da pro-ruske separatističke pokrajine osvoji prije 9. maja – kada Rusija obilježava Dan pobjede nad nacističkom Njemačkom 1945. – kako bi uspjeh mogli proslaviti na godišnjoj paradi u Moskvi.

Nove satelitske snimke kompanije Maxar Technologies objavljene u nedjelju ujutro pokazuju gotovo 13 kilometara dugu kolonu artiljerije kako gmiže kroz grad Veliki Burluk, a prema analitičarima, kreće prema Lugansku i Donecku.

Ruske snage povukle su se prošlog tjedna s ključnih pozicija oko Kijeva uslijed snažnog ukrajinskog otpora i vjeruje se kako rade na pregrupiranju radi velike nove ofenzive na Donbas.

Nisvet Jusić
Prethodni članakŠest golova u revanšu Liverpoola i Benfice, nijedan u okršaju Atletica i Cityja
Naredni članakBBC objavio ko su ubijeni ruski vojnici: I ono što su mediji u Rusiji javili je dokaz Putinovog kraha