Naslovnica Bosna i Hercegovina Predsjednik Hrvatske Milanović odlikovao kardinala Puljića

Predsjednik Hrvatske Milanović odlikovao kardinala Puljića

71

Nisam birao mjesto gdje ću se roditi i ko će mi biti roditelj. Rođen sam u Bosni i Hercegovini, kršten sam i odgojen u kršćanskoj, hrvatskoj porodici

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović odlikovao je u ponedjeljak vrhbosanskog nadbiskupa metropolita Vinka kard. Puljića Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom za izniman doprinos u očuvanju hrvatskog identiteta te za uspjehe u međureligijskom, kulturnom i humanitarnom djelovanju.

Na prigodnoj svečanosti održanoj u Uredu predsjednika na zagrebačkom Pantovčaku Milanović je u svom govoru iskazao čast i zadovoljstvo što u ime hrvatske države može uručiti ovo visoko odlikovanje, saopćeno je iz Vrhbosanske nadbiskupije.

– Vaš rad pratim godinama i mislim da ste ovih desetljeća u kojima ste radili kao pastir i nadbiskup ostavili blistav trag u Crkvi kojoj pripada najviše naših građana u Bosni i Hercegovini – kazao je Milanović.

Smatra kako je kardinal posebno puno uradio za Hrvate u Bosni i Hercegovini.

– Oni tamo žive u susjednoj prijateljskoj državi čiju opstojnost nikada ničim nećemo dovesti u pitanje. Vi ste učinili sve što ste mogli, sa svoje strane, da odnosi između nacija i vjera ostaju harmonični, ljudski, u skladu s temeljnim načelima i postulatima onoga što propovijedate, a to je bratstvo sloga, mir i ljubav među ljudima. Znam da to zvuči kao obična fraza i da je puno puta ponovljeno i izrečeno, ali to je ono čemu treba težiti i što je jedini smisao i sadržaj politike – kazao je hrvatski predsjednik.

U svom govoru kardinal Puljić odao je priznanje ljudima koji su mu bili nadahnuće za ispravno postupanje u složenim i teškim vremenima.

Spomenuo je kako su mu uzori bili prvi vrhbosanski nadbiskup Sluga Božji Josip Stadler, zatim zagrebački nadbiskup Bl. Alojzije Stepinac, te posebno u početcima njegove nadbiskupske službe Sluga Božji Franjo Kuharić.

– Hvala im na svjedočenju vjere te što su mi svojim primjerom pomogli usvojiti stavove i načela temeljena na evanđelju i crkvenom nauku koja sam uvijek nastojao primijeniti u vodstvu mjesne Crkve koja mi je povjerena pred sam rat. Ta ista načela, preživjevši rat, ustrajno zastupam sve do danas – poručio je kardinal.

– Nisam birao mjesto gdje ću se roditi i ko će mi biti roditelj. Rođen sam u Bosni i Hercegovini, kršten sam i odgojen u kršćanskoj, hrvatskoj porodici. Tu sam naučio voljeti svoju zemlju, svoj narod i tu sam otkrio svoje životno zvanje, ali i poštovati svakoga čovjeka – naglasio je.

Potom se prisjetio župničkih dana i savjeta jednoga svoga župljanina koji mu je kao mladom svećeniku poručio neka uvijek voli čovjeka.

– Zaista mi je u mom ljudskom, svećeničkom, a kasnije i biskupskom poslanju u središtu bio čovjek, njegova prava i njegovo dostojanstvo te sloboda savjesti – napomenuo je vrhbosanski nadbiskup podsjećajući kako u Bosni i Hercegovini žive ljudi različiti po vjeri, kulturi i nacionalnom identitetu.

Prethodni članakAntarktik u opasnosti zbog školjki, algi i rakova koje donose brodovi
Naredni članakKoji je najgori, a koji najlošiji stadion u Evropi po ocjenama navijača